13.8 C
Sarajevo
06.10.2024

Borrell traži od članica EU da sankcionišu pojedine izraelske ministre

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u četvrtak da je započeo proces izjašnjavanja država članica o tome žele li uvesti sankcije “pojedinim izraelskim ministrima”.

“Pokrenuo sam proceduru izjašnjavanja država članica o tome smatraju li primjerenim da na našu listu sankcija uvrste neke izraelske ministri (koji) šalju neprihvatljive poruke mržnje prema Palestincima i predlažu stvari koje su očigledno protiv međunarodnog prava,” rekao je novinarima uoči sastanka sa ministrima vanjskih poslova EU u Briselu.

Borrell nije imenovao nijednog od izraelskih ministara na koje je mislio, prenio je Reuters.

- OGLAS -

U međuvremenu je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao Izrael da odmah zaustavi svoju vojnu operaciju na sjevernoj Zapadnoj obali.

“Najnoviji razvoj događaja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući izraelsko pokretanje velikih vojnih operacija, duboko je zabrinjavajući”, napisao je Guterres na platformi X.

- Advertisement -

Izrael je u utorak uveče pokrenuo ono što naziva anti-terorističkom operacijom. Najmanje 11 osoba ubijeno je u zajedničkim operacijama vojske i Shin Bet sigurnosnih službi u gradovima Jenin i Tul Karm na Zapadnoj obali, saopćilo je u srijedu palestinsko ministarstvo zdravstva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA