11.6 C
Sarajevo
06.10.2024

Kuleba od EU država tražio dopuštenje da Ukrajina koristi donirano oružje u Rusiji

Kuleba je dalje rekao kako će se oružjem gađati "legitimne vojne mete" u Rusiji.

Dimitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, došao je u Brisel kako bi od država članica Evropske unije tražio dopuštenje da ova zemlja donirano oružje koristi u Rusiji, u sklopu sastanka njegovih kolega iz EU.

Kako je Kuleba istakao na ovom sastanku, od EU su sada potrebne hrabre odluke, kako bi ukrajinska ofanziva u Kursku bila uspješnija.

“Što želimo izbjeći je situacija u kojoj je javna poruka da u načelu niko nije protiv dubokih napada u Rusiji, ali se u stvarnosti ne poduzimaju stvarne mjere koje bi to omogućile. Ono što je zaista važno je tajming. I to je problem danas”, rekao je Kuleba novinarima po dolasku.

- OGLAS -

Kuleba je dalje rekao kako će se oružjem gađati “legitimne vojne mete” u Rusiji.

“Ako budemo imali pravo na napad, značajno ćemo smanjiti sposobnost Rusije da nanosi štetu našoj kritičnoj infrastrukturi. Također ćemo poboljšati situaciju za naše snage na terenu. Stoga, oni koji možda pokušaju da okrive Ukrajinu za nedovoljnu uspješnost, uvijek treba da se sjete da uspjeh Rusije zavisi od jedne stvari: spremnosti partnera da donose hrabre odluke”, rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine u Briselu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA