10.5 C
Sarajevo
06.10.2024

Moguće “pauze” u ratovanju zbog vakcinacije djece u Gazi

Prvi slučaj dječije paralize nedavno je potvrđen kod desetomjesečnog djeteta u Pojasu Gaze, gdje je ta bolest bila iskorijenjena prije dvadeset pet godina.

Vakcinacija djece protiv poliomijelitisa (dječije paralize) počela je danas u centru Pojasa Gaze, saopćio je jedan zvaničnik AFP-u uoči “humanitarne pauze” ratovanja koju su objavile UN da bi se to omogućilo.

„Timovi Ministarstva zdravlja (vlasti Hamasa), UNRWA i nevladinih organizacija počele su u subotu kampanju vakcinacije protiv poliomijelitisa u centralnom pojasu Gaze“, rekao je doktor Musa Abed, direktor prve pomoći u Ministarstvu zdravlja Vlade Hamasa.

Prvi slučaj dječije paralize nedavno je potvrđen kod desetomjesečnog djeteta u Pojasu Gaze, gdje je ta bolest bila iskorijenjena prije dvadeset pet godina. UN su poslale 1,2 miliona vakcina koje se piju.

- OGLAS -

Roditelji koji su primili prvu oralnu primjenu dvije kapi, a dvije doze vakcine su potrebne u razmaku od jednog mjeseca, rekli su za AFP da strahuju od epidemije među djecom te male teritorije s 2,4 miliona stanovnika koji su skoro svi raseljeni tokom rata.

Svjetska zdravstvena organizacija je u četvrtak saopćila da su izraelske vlasti pristale na nekoliko „humanitarnih pauza“ od po tri dana u Gazi da bi se omogućila vakcinacija 640.000 djece protiv dječije paralize.

- Advertisement -

Zbog oštećenih puteva i raseljenog stanovništva, UN su najavile da će možda trebati dodatni dan za svaku oblast.

Sporazum predviđa da se humanitarna pauza svakog dana između ranog jutra i ranog popodneva bude kasnije produžena.

Po UN-u, “potrebno je najmanje 90% pokrivenosti djece vakcinom tokom svake faze vakcinacije da bi se zaustavila epidemija”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA