11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Požar na području Bjelašnice danima aktivan, vatrogascima problem nepristupačan teren

Prethodnih dana u gašenju požara učestvovali su i helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Šumski požar na području Bjelašnice, tačnije na vrhu Hranisava, još uvijek je aktivan. Požar je izbio prije nekoliko dana i od tada se vatrogasci neprekidno bore da ga stave pod kontrolu.

U gašenju požara učestvuju ekipe Protupožarne službe i radnici KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo, u koordinaciji sa DVD Tarčin, službama Civilne zaštite, Kantonalnom upravom civilne zaštite. Problem je što se radi u vrlo nepristupačnom terenu.

Federalna uprava civilne zaštite u vanrednom izvještaju, a na osnovu informacije dežurne ekipe protupožarne zaštite KJP “Sarajevo-šume”, koji se nalaze na požarištu na Bjelašnici i posredovanjem direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo, saopćila je da je požar eskalirao u toku dana i da ponovo silazi u šumu.

- OGLAS -

“Kako se radi o nepristupačnom terenu gdje vatrogasci ne mogu pristupiti potrebna je ponovna intervencija helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te je to i jedini način na koji se može gasiti požar”, navodi se u vanrednom izvještaju o stanju na području Kantona Sarajevo.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prije dva dana objavilo je da je požar pod kontrolom i iznijelo nekoliko detalja.

- Advertisement -

“Ovdje se ne radi o požaru u predjelu visokih šuma Bjelašnice, nego o vrlo nezgodnom požaru u pojasu sunalpinske zone šuma planinskog bora, krivulja i njihovih sastojina. Zbog utjecaja niza planinskih faktora posebno su teški uslovi u kojima trenutno rade ekipe za zaustavljanje daljeg širenja požara”, naveli su.

Prethodnih dana u gašenju požara učestvovali su i helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva apeliraju na građane, posebno na izletnike da se savjesno i odgovorno ponašaju u prirodi i vode računa o svojim aktivnostima, kako ne bi uzrokovali ovakve nesreće, koje mogu imati nesagledive posljedice.

Uz to, podsjećaju i da je loženje vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 metara od šuma, kažnjivo zakonom, a zašto su predviđene kazne do 1500 KM.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA