11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Desetine poginulih u izraelskim napadima dok traje vakcinacija protiv dječje paralize u Gazi

Izraelske snage ubile su najmanje 48 Palestinaca u posljednja 24 sata diljem Pojasa Gaze, saopštile su u ponedjeljak palestinske vlasti, dok medicinske službe drugi dan provode vakcinaciju protiv dječje paralize za djecu u ovoj enklavi.

Palestinski i zvaničnici UN-a rekli su da je više od 80 hiljada djece vakcinisano u centralnim područjima Gaze u nedjelju, prvog dana kampanje.

Hamas i Izrael dogovorili su se o kratkim pauzama u borbama kako bi omogućili nastavak kampanje vakcinacije oko 640 hiljada djece. Nema prijavljenih prekršaja u blizini objekata za vakcinaciju.

- OGLAS -

Sedam Palestinaca ubijeno je u dva izraelska zračna napada na grad Gazu, rekli su palestinski dužnosnici u ponedjeljak, dok je u dva zračna napada ubijeno šest drugih u Bureiju i Nuseiratu, dva od osam izbjegličkih kampova u pojasu Gaze.

Iz izraelske vojske nije bilo komentara.

- Advertisement -

Naoružana krila Hamasa i Islamskog džihada saopštila su da su se borci suprotstavili izraelskim snagama na sjeveru, jugu i u nekim centralnim područjima Pojasa Gaze protutenkovskim raketama i minobacačkom vatrom.

UNRWA, UN-ova agencija za palestinske izbjeglice, ponovila je u ponedjeljak svoj poziv na trenutni prekid vatre kako bi se osigurala uspješna i sigurna kampanja cijepljenja protiv dječje paralize.

“Samo prvog dana, @UNRWA timovi i partneri dosegli su oko 87.000 djece prema @WHO. U toku su napori da se djeci osigura ova ključna vakcina, ali ono što im najviše treba je #PrekidVatre”, naveli su na platformi X.

Izrael i Hamas nastavili su razmjenjivati ​​krivnju za neuspjeh u sklapanju primirja, kojim bi se okončao rat, i dovelo do oslobađanja izraelskih i stranih talaca koji su držani u Gazi i mnogih Palestinaca zatvorenih u Izraelu.

Roditelji su u ponedjeljak nastavili dovoditi svoju djecu na vakcinaciju u zdravstvene ustanove. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je pad rutinskih vakcinacija na okupiranim palestinskim teritorijima, uključujući Gazu, pridonio ponovnoj pojavi dječje paralize u tom području.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA