15 C
Sarajevo
04.10.2024

Ambasada SAD o nastavnom planu u RS: “Educiranje buduće generacije na lažnim historijskim narativima!”

Ambasada SAD-a: "Takav plan bi produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH!"
Kako smo sinoć objavili, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković pozvao je Tužilaštvo BiH da reaguje na uvođenje nove nastavne jedinice u okviru historije u ovom bh. entitetu.

Naime, jučer je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u entitetu RS po kojem je uvedena nova nastavna tema “RS i Odbrambeno-otadžbinski rat”. Duraković je poručio da u okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima.

“Djeca će učiti i o uzrocima i posljedicama ‘odbrambeno-otadžbinskog rata’, ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske RS-a o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u RS-u”, poručio je Duraković.

U planu nigdje nije prepoznata važnost i značaj presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratne zločine, niti je ukazano na stradanja drugih naroda, uključujući i genocid u Srebrenici.

- OGLAS -

Iz Ambasade SAD-a u BiH poručili su da bi takav nastavni plan i program produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, educirao buduće generacije na lažnim historijskim narativima, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić poručila je da je nesumnjivo da su i do sada učenici u RS-u učili historijske falsifikate, međutim uvođenje nastavne teme “Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat” u udžbenik devetog razreda osnovne škole ravno je npr. izučavanju lekcija kako je Jasenovac bio logor sa humanim tretmanom za Srbe, Jevreje, Rome, te za prevaspitavanje ostalih, indoktriniranih ljevičarskim i liberalnim idejama, a Beograd oslobođen 6. aprila 1941.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA