15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Izraelske snage povukle se iz Jenina ostavljajući ruševine za sobom

Izraelske snage povukle su se u petak iz palestinskog grada Jenina, ostavljajući iza sebe razrušene zgrade i infrastrukturu, nakon jedne od najvećih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko mjeseci.

Buldožeri su i počeli čistiti hrpe otpada i ruševina koje su ostale iza operacije, u kojoj su sudjelovale stotine vojnika i policajaca uz podršku helikoptera i bespilotnih letjelica, ulazeći u sve dijelove grada i susjednog izbjegličkog kampa, kao i u okolna sela.

Hiljade stanovnika raseljeno je iz svojih domova tokom devetodnevne vojne operacije u kojoj su se izraelski vojnici borili s palestinskim borcima iz frakcija među kojima su Hamas i Islamski džihad i Fatah.

- OGLAS -

Snabdijevanje vodom i strujom i dalje je prekinuto, a oko 20 kilometara cesti iskopali su izraelski buldožeri, dok je vojska saopćila da je ta taktika usmjerena na neutraliziranje bombi podmetnutih uz cestu, a koja je uništila veći dio centra grada.

U saopćenju vojske navodi se da je demontirano 30 eksploziva podmetnutih ispod cesti.

- Advertisement -

Jenin, u sjevernom dijelu Zapadne obale, dugo je bio uporište palestinskih naoružanih frakcija, a izraelska vojska je saopćila da je operacija, koja je također ciljala na grad Tulkarm, imala za cilj osujetiti proiranske grupe koje su planirale napade na izraelske civile, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA