12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Nikšić sve prvo najavio na FACE-u | Objavljujemo dokumente afere “Landfill”

Riječ je o istražnim radnjama koje su rezultat krivične prijave koju je podnio premijer FBiH Nermin Nikšić prošle godine. O ovome je po prvi put premijer Nikšić govorio u programu FACE-a, gostujući u "Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem".

U sklopu akcije FUP-a “Landfill” jučer su uhapšeni bivši direktor “Autocesta FBiH” Elmedin Voloder, uposlenik “Autocesta FBiH” Reuf Kadrić, Boris Zelić iz Uprave Orašje, Marin Nikolić iz Uprave Žepče i biznismen Mustafa Musabegović iz Sarajeva.

Riječ je o istražnim radnjama koje su rezultat krivične prijave koju je podnio premijer FBiH Nermin Nikšić prošle godine. O ovome je po prvi put premijer Nikšić govorio u programu FACE-a, gostujući u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem”. To gostovanje možete pogledati u videoprilogu.

U prijavi se navodi da je Voloder zajedno s Marinom Nikolićem, Josipom Martićem, Ljubom Tadić i Borisom Zelić organizirao grupu. Tužilaštvo ZDK sumnjiči ih za malverzacije i visoku korupciju prilikom izgradnje autoputa kod Žepča. Voloder je zvanično osumnjičen za zloupotrebu položaja i omogućavanje koristi drugom. Obavljen je i pretres njegovih stambenih objekata u Starom Gradu u Sarajevu.

- OGLAS -

Tužilaštvo će, kako piše „Avaz“, danas tražiti pritvor za sve uhapšene.

Osumnjičeni su pod istragom zbog učešća u koruptivnim radnjama u vezi s izgradnjom dionice autoputa, a njihova kriminalna aktivnost nanijela je veliku štetu državnim institucijama i građanima, navodi se u saopćenju policije.

- Advertisement -

Nikšić je podnio prijavu Tužilaštvu FBiH, zahtijevajući da se ispita kako je došlo do eksproprijacije zemljišta na dionici autoputa kod Žepča.

U prijavi, koju je Tužilaštvo uzelo u razmatranje, navodi se da je, na dionici autoputa u Žepču, od trojice vlasnika otkupljeno zemljište za mizeran iznos, odnosno 36.664 KM, a nekoliko mjeseci kasnije isto zemljište je prodato „Autocestama FBiH“ za 445.800,00 maraka. Sumnja se da su znali kuda će ići trasa autoputa, kako bi jeftino zemljište prodali po deset puta višoj cijeni.

U prijavi je navedeno da je prijavljeni Voloder sklopio s članom grupe za organizirani kriminal Borisom Zelićem štetan ugovor i na taj način oštetio „Autoceste FBiH“ za iznos od minimalno 410.136,00 KM.

“Zašto JP ‘Autoceste FBiH’ d.o.o. Mostar, kao korisnik eksproprijacije, nije, prema nalogu ovlaštene osobe, radilo analizu vrijednosti kako zemljišnih parcela koje su predmet eksproprijacije tako i okolnih zemljišnih parcela, kako bi se utvrdio okvirni osnov za izračun te vrijednosti”, naveo je Nikšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA