15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Velika Britanija i SAD obećali pojačati vojnu pomoć Ukrajini

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD) su naglasile svoju nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom u subotu, prenosi Anadolija.

Nakon što su se britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Lemi (David Lammy) i američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) sastali u Londonu na prošlosedmičnom sastanku o strateškom dijalogu Velike Britanije i SAD-a, Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj objavio je zajedničko saopštenje u kojem se navodi da su oba čelnika osudila nedavne ruske zračne napade na ukrajinske civile i obećali da će mobilizirati vojne i finansijske resurse za Ukrajinu uz povećanje pritiska na Kremlj.

Razgovori su se također fokusirali na rastuću vojnu podršku Irana Rusiji, navodi se.

- OGLAS -

Blinken je rekao da je “Rusija dobila balističke rakete od Irana”, što su obje zemlje osudile, obećavajući koordinisane akcije kao odgovor, navodi se u saopštenju.

Što se tiče sukoba u Gazi, SAD i Britanija su ponovile svoju podršku “sigurnosti Izraela” i također su izrazile podršku naporima posredovanja usmjerenim na osiguranje prekida vatre.

- Advertisement -

Dvije zemlje su također naglasile svoju posvećenost “slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku” i osudile kineske destabilizirajuće akcije u Južnom kineskom moru.

Potvrdili su potrebu za “mirom i stabilnošću u Tajvanskom moreuzu”, ocijenivši ih ključnim za međunarodnu sigurnost.

Potvrdili su zajedničke napore u borbi protiv korupcije, promovisanju ekonomskog rasta i saradnji na klimatskim ciljevima uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjenama, COP29, koja će se održati u Bakuu u Azerbejdžanu u novembru ove godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA