15 C
Sarajevo
19.09.2024

Tim UN-a stigao na sjever Pojasa Gaze, prvi put u mjesec dana

OCHA upozorava da je pristup sjeveru i dalje izuzetno ograničen za humanitarne radnike iz UN-a i drugih organizacija.

Tim Ujedinjenih naroda (UN) stigao je do sjevernog dijela Pojasa Gaze, prvi put nakon mjesec dana, rekao je zvaničnik UN-a u utorak, javlja Anadolija.

Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) “kaže nam da je njegov tim uspio doći do sjeverne Gaze prvi put u četiri sedmice”, rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

Istakao je da je OCHA vodio međuagencijsku misiju procjene u gradu Gazi.

- OGLAS -

“Međutim, mogli su da stignu do sjevera samo nakon što su bili prisiljeni čekati više od pet sati na izraelskom kontrolnom punktu na obalnom putu”, kazao je Dujarric i dodao:

OCHA upozorava da je pristup sjeveru i dalje izuzetno ograničen za humanitarne radnike iz UN-a i drugih organizacija.

- Advertisement -

Tokom prve polovine septembra, od skoro 50 misija koje je vodilo sedam različitih agencija UN-a, samo četvrtina je mogla preći na sjever kroz izraelske kontrolne punktove duž Wadi Gaze.

“Čak i kada su ove misije mogle da pređu, često su se suočavale sa preprekama na putu, sa nekim konvojima koji su zaustavljeni pod nišanom, pucano je na njih ili su bili prisiljeni da čekaju satima usred ratne zone. Ovi incidenti predstavljali su neprihvatljiv rizik za sigurnost našeg osoblja i spriječili su ove misije da završe svoj posao spašavanja života”, rekao je Dujarric.

Uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine.

U skoro godinu dana izraelskih napada, više od 41.200 Palestinaca, uglavnom žena i djece, ubijeno je, a više od 95.400 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo enklave usred blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se također suočava s optužbama za genocid zbog svojih postupaka u Gazi na Međunarodnom sudu pravde.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA