15 C
Sarajevo
19.09.2024

Blinken “smiruje” strane nakon eksplozije pejdžera u Libanu

Iz Izraela nije bilo komentara o eksplozijama pejdžera, ali "Hezbollah" je obećao da će uzvratiti napad Izraelu.

Američki državni sekretar Anatony Blinken pozvao je danas na suzdržanost nakon eksplozija pejdžera u kojima je poginulo najmanje dvanaest i povrijeđeno blizu 2800 osoba u Libanu, javlja Anadolija.

Govoreći na konferenciji za novinare u Egiptu, Blinken je naglasio potrebu da se izbjegne preduzimanje koraka koji bi mogli dalje eskalirati sukob između Izraela i grupe Hezbollah. Rekao je da SAD još uvijek prikuplja informacije o tome šta se dogodilo u Libanu.

“Važno je u potpunosti razumjeti šta se tamo dogodilo”, dodao je Blinken.

- OGLAS -

Pejdžeri, bežični telekomunikacioni uređaji, eksplodirali su jučer u nekoliko oblasti u Libanu, uključujući i glavni grad Bejrut.

Libanski sigurnosni izvori rekli su da je izraelska služba MOSSAD postavila eksploziv u pejdžere koje su koristili članovi Hezbollaha mjesecima prije nego što su eksplodirali.

- Advertisement -

“Bežični uređaji bili su opremljeni s nekoliko grama eksploziva koje je teško otkriti, postavljenih u bateriju na način koji osigurava da ih senzori ili bilo koji alat za otkrivanje eksploziva ne mogu detektirati”, rekao je za Anadolu Mounir Shehada, bivši koordinator Libanske vlade s mirovnom misijom UNIFIL.

Iz Izraela nije bilo komentara o eksplozijama pejdžera, ali Hezbollah je obećao da će uzvratiti napad Izraelu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA