12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Njemačka obustavila izvoz oružja Izraelu zbog pravnih izazova

Ranije ove godine, sud u Nizozemskoj naložio je obustavu izvoza dijelova za F-35 borbene avione Izraelu zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u napadima na civilne ciljeve u Gazi.

Njemačka je pauzirala izvoz oružja i municije Izraelu dok se ne riješe pravni izazovi, pokazala je Reutersova analiza podataka i izvor blizak ministarstvu ekonomije te države.

Prošle godine, Njemačka je odobrila izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326,5 miliona eura, što uključuje vojnu opremu i oružje, što je iznos deset puta veći u odnosu na 2022. Međutim, broj odobrenja je ove godine značajno opao, sa 14,5 miliona eura odobrenih u januaru na 32.449 eura koliko je zabilježeno 21. avgusta.

Izvor blizak ministarstvu naveo je da je neimenovani visoki državni službenik izjavio kako su obustavili proces odobravanja dozvola za izvoz oružja Izraelu dok se ne riješe tužbe koje tvrde da takvi izvozi krše humanitarno pravo.

- OGLAS -

U svojoj odbrani u dva sudska slučaja, jedan pred Međunarodnim sudom pravde i jedan u Berlinu, vlada je izjavila da nijedno oružje nije izvezeno pod bilo kojom dozvolom izdanom od napada Hamasa 7. oktobra, osim rezervnih dijelova za dugoročne ugovore.

Izraelska ofanziva na Gazu usmrtila je više od 41.000 Palestinaca od 7. oktobra. Ofanziva je također raselila većinu populacije od 2,3 miliona, izazvala krizu gladi i dovela do optužbi za genocid na Međunarodnom sudu, što Izrael negira.

- Advertisement -

Iako nijedna tužba koja osporava njemački izvoz oružja Izraelu još nije prihvaćena, pitanje je izazvalo tenzije unutar Njemačke vlade. Ured kancelara zadržao je podršku Izraelu, dok su Ministarstva ekonomije i vanjskih poslova, pod vodstvom Zelenih, sve češće kritikovala administraciju Benjamina Netanyahua.

Ranije ove godine, sud u Nizozemskoj naložio je obustavu izvoza dijelova za F-35 borbene avione Izraelu zbog zabrinutosti oko njihove upotrebe u napadima na civilne ciljeve u Gazi, javlja Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA