12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

BiH podržala Rezoluciju o povlačenju Izraela s palestinskog teritorija, evo ko je bio “protiv”

Rezolucija je dobila 124 glasa "za".

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je da BiH ostaje principijelna, komentarišući podržavanje Rezolucije kojom se traži povlačenje i okončanje nelegalne izraelske okupacije palestinskog teritorija u Generalnoj skupštini UN-a.

Kako je napisao Konaković, BiH ostaje principijelna svojim stavovima i poštivanju međunarodnog prava.

“Danas smo podržali Rezoluciju kojom se traži povlačenje i okončanje nelegalne okupacije palestinskog teritorija u narednih dvanaest mjeseci, a u skladu sa savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde”, napisao je Konaković.

- OGLAS -

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u srijedu rezoluciju koju je predložila Palestina, a koja zahtijeva da Izrael okonča „svoje nezakonito prisustvo na okupiranoj palestinskoj teritoriji“ u roku od dvanaest mjeseci. Rezolucija je dobila 124 glasa za, dok je 43 zemalja bilo suzdržano, a Izrael, Sjedinjene Američke Države i još dvanaest zemalja glasali su protiv.

Ova odluka stavlja Izrael u izolaciju samo nekoliko dana prije nego što svjetski lideri krenu u New York na godišnje okupljanje Ujedinjenih nacija. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu trebao bi se obratiti Generalnoj skupštini 26. septembra, istog dana kada će govoriti i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

- Advertisement -

Rezolucija pozdravlja savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde iz jula, koje je izjavilo da je okupacija palestinskih teritorija i naselja od strane Izraela ilegalna i da bi trebala biti okončana. Savjetodavno mišljenje, koje dolazi od najvišeg suda UN-a poznatog i kao Svjetski sud, navelo je da to treba učiniti „što je brže moguće“, iako rezolucija Generalne skupštine postavlja rok od dvanaest mjeseci.

Rezolucija također poziva države da „poduzmu korake ka prestanku uvoza bilo kojih proizvoda koji potječu iz izraelskih naselja, kao i pružanja ili prijenosa oružja, municije i povezanih materijala Izraelu… gdje postoje opravdani razlozi za sumnju da bi mogli biti korišteni na okupiranoj palestinskoj teritoriji.“ Ovo je prva rezolucija koju je formalno predložila Palestinska vlast otkako je stekla dodatna prava i privilegije ovog mjeseca, uključujući mjesto među članicama UN-a u dvorani Skupštine i pravo na predlaganje nacrta rezolucija.

Američka ambasadorica pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield, apelirala je na zemlje da glasaju protiv u srijedu. Washington, koji je dobavljač oružja i saveznik Izraela, dugo se protivi jednostranim mjerama koje podrivaju izgled za rješenje dviju država. Savjetodavno mišljenje ICJ-a nije obavezujuće, ali ima težinu pod međunarodnim pravom i može oslabiti podršku Izraelu. Rezolucija Generalne skupštine također nije obavezujuća, ali nosi političku težinu. U Skupštini nema prava veta.

„Svaka zemlja ima glas, a svijet nas posmatra,“ rekao je palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour Generalnoj skupštini u utorak. „Molim vas, stanite na pravu stranu historije. Uz međunarodno pravo. Uz slobodu. Uz mir.“

Izraelski ambasador pri UN-u, Danny Danon, kritikovao je Generalnu skupštinu zbog toga što nije osudila napad Palestinskih Hamasovih militanta na Izrael 7. oktobra, koji je izazvao izraelski napad na Gazu koju kontrolira Hamas. Odbacio je palestinski tekst, rekavši: „Nazovimo ovo onim što jest: ova rezolucija je diplomatski terorizam, koristeći alate diplomacije ne za izgradnju mostova, već za njihovo rušenje.“

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalem, područja historijske Palestine koja Palestinci žele za svoju državu, u ratu na Bliskom Istoku 1967. godine i od tada gradi naselja na Zapadnoj obali i stalno ih širi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA