12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Vatikan danas objavljuje odluku o Međugorju

Papa Franjo je u novembru 2013. izjavio da “Bogorodica nije šefica pošte koja bi slala poruke svaki dan”.

Kardinal Victor Fernandez, prefekt Dikasterija za nauk vjere, vodit će konferenciju za novinare o “duhovnom iskustvu” Međugorja ovog četvrtka u Vatikanu, javlja Catholic News Agency.

Vatikanski ured za štampu izvijestio je da će mu se na konferenciji pridružiti monsinjor Armando Matteo, tajnik doktrinarnog odjela dikasterija, te Andrea Tornielli, prefekt Dikasterija za komunikacije Vatikana.

Planirano je da se konferencija za novinare prenosi uživo na YouTube stranici Vatican News.

- OGLAS -

Iako nisu objavljeni nikakvi dodatni detalji o događaju, konferencija za novinare se održava u okviru novih “Normi ​​za postupanje u raspoznavanju navodnih natprirodnih pojava”, koje je u maju objavio Dikasterij za nauk vjere. Od tada je Sveta Stolica donijela odluke o raznim navodnim ukazanjima.

Kako piše CNA, u januaru 2014. je tadašnja Kongregacija za nauk vjere objavila izvještaj koji je zatražio papa Franjo koji je u novembru 2013. izjavio da “Bogorodica nije šefica pošte koja bi slala poruke svaki dan”, no nije spomenuo posebno Međugorje u tom kontekstu.

- Advertisement -

Rezimirajući sadržaj izvještaja, 2017. godine papa Franjo je ukazao da su početna ukazanja u Međugorju nešto što se “mora nastaviti istraživati”, dok u pogledu “pretpostavljenih trenutnih ukazanja u izvještaju postoje sumnje”.

Tom prilikom je istakao da se ipak ljudi tamo “susreću s Bogom” i “mijenjaju svoje živote”.

Istako je da to nije rezultat “magije”, nego da je to duhovna činjenica koja se “ne može zanemariti”.

Ranije iste godine je imenovan biskup Henryk Hoser za “posebnog izaslanika” u Međugorju. Kada je umro 2021. godine, zamijenio ga je monsinjor Aldo Cavalli.

Papa Franjo je od maja 2019. službeno odobrio organiziranje hodočašća u Međugorju, upozoravajući da takva hodočašća trebaju izbjegavati “stvaranje zabune ili nejasnoća u doktrinarnom aspektu”.

Posljednjih godina, uključujući 2020., 2021., 2022. i 2023., papa Franjo je također slao poruke festivalima mladih koji se održavaju u Međugorju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA