12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Ispred zgrade Vlade FBiH protesti: Logoraši traže zaštitu žrtava ratne torture

Savez logoraša BiH danas će ispred Vlade Federacije organizirati proteste s početkom u 11:55 sati. Razlozi protesta su jer nije izrađen prednacrt zakona o logorašima u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim bi se zaštitile žrtve ratne torture

Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Seid Omerović, govoreći jučer za N1, podsjetio je da status logoraša u BiH praktično ne postoji.

Prema riječima Omerovića, postojećim zakonima o osnovama socijalne zaštite, odnosno civilnih žrtava rata, na području Federacije BiH, RS i Brčko distrikta BiH pokriveno je oko pet posto logoraša, što znači da ostalih 95 posto uopće nije prepoznato. Nemaju status, ističe Omerović, niti u skladu s tim imaju ikakva prava.

- OGLAS -

“Čak nemaju ni adekvatan zakon. Tih 200.000 posljeratnih logoraša nisu nigdje spomenuti zvanično, nisu institucionalno riješeni i nemaju status, a u skladu sa statusom nemaju ni prava koja mogu da koriste. S obzirom na to da protok vremena čini svoje – PTSP i ostalo, i taj neki zdravstveni aspekt nije riješen kod logoraša, a da ne govorimo da se može razgovarati o nekoj tempiranoj bombi, jer PTSP i ono što su logoraši proživljavali širom Bosne i Hercegovine u logorima, nikad nije zvanično priznato, osim onog dijela u kojem su oni radili, vezano za knjige, vezano za filmove, vezano za suradnju sa međunarodnom zajednicom, vezano za suradnju sa institucijama, univerzitetima. Međutim, institucionalnog priznavanja nema”, pojašnjava Omerović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA