12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Sijamske blizankinje čiju operaciju je obećao Erdogan razdvojene u Turskoj

U Ankari se desila nevjerovatna operacija tokom koje je tim od 60 medicinskih stručnjaka uspješno odvojio 11-mjesečne sijamske blizance iz Pakistana. Da bi se ovo desilo bile su potrebne složene operacije u dvije faze.

Blizankinje – Mirha i Minal, rođene su u Pakistanu sa spojenim glavama. U nemogućnosti da pronađu odgovarajući tretman u svojoj zemlji, molba porodice za pomoć privukla je pažnju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Nakon što ga je kontaktirao poznati dječji neurohirurg sa sjedištem u Londonu Ovase Jeelani, Erdogan mu je obećao da će liječenje beba biti obavljeno u Turskoj.

- OGLAS -

Blizankinje su stigle u Ankaru u maju ove godine i stavljeni su pod strogi medicinski nadzor u gradskoj bolnici Bilkent.

Razdvajanje je obavljeno u dvije faze. Hirurški tim je predvodio Jeelani, zajedno sa turskim ljekarima Harunom Demircijem i Hasanom Muratom Erganijem.

- Advertisement -

Posljednja 14-satna operacija obavljena je 19. jula. Blizankinje su uspješno odvojene. Bile su im spojene glave.

Dr. Aziz Ahmet Surel istakao je značaj operacije i uspješnu razmjenu znanja i stručnosti između turskih i britanskih medicinskih timova.

“Vidjeti zdrava, nasmijana lica beba sada, u poređenju sa njihovim stanjem kada su tek stigle, neopisiva je radost” – rekao je Surel za Anadolu.

Namik Yasar Ozbek, šef Odjela za dječju hematologiju-onkologiju u Gradskoj bolnici Bilkent, ukazao je na značaj timskog rada kojem su svjedočili tokom ovih operacija.

“Bebe su imale problema sa sjedenjem i pokretima ruku zbog njihovog stanja. Nakon operacije, naši neurolozi, fizioterapeuti i specijalisti za neurorazvoj su riješili ove probleme. Bebe su sada veoma dobro, počele su da koriste svoje ruke i dobijaju kontrolu nad glavom. Za deset dana će proslaviti prvi rođendan” – rekao je.

Ljekar Ergani, govoreći o cijelom procesu odvajanja blizankinja, rekao je da su, kako bi spriječili nedostatak tkiva nakon razdvajanja, prvo izvršili operaciju proširenja tkiva balonom.

“Stavili smo materijal u njihove glave koji se postepeno širio, povećavajući tkivo tokom otprilike dva mjeseca” – pojasnio je.

Ergani je kazao da su prije operacija sproveli sve pretrage i dotakli se svih mogućnosti jer je svaka komplikacija mogla naštetiti djeci,.

“Vidjeti zdrave bebe sada je nevjerovatna radost” – poručio je.

Roditelji Rehan Ali i Nazia Parveen izrazili su duboku zahvalnost predsjedniku Erdoanu, medicinskom timu i svima koji su uključeni u liječenje njihove djece.

“Veoma smo sretni i dužni smo svima koji su doprinijeli da dođe do ovoga” – rekao je Ali.

Porodici je u Pakistanu rečeno da se liječenje tamo ne može obaviti.

Ali je rekao da su nakon toga kontaktirali Jeelanija u Londonu i poslali mu fotografije blizankinja i medicinske izvještaje.

“Nakon što ih je pregledao, Jeelani nam je rekao da je operacija razdvajanja moguća. Međutim, nedostajala su nam finansijska sredstva za operaciju u Velikoj Britaniji. Jeelani je tada kontaktirao predsjednika Erdogana, objasnio našu situaciju i zahvaljujući njemu su napravljeni potrebni aranžmani i dovedeni smo ovdje” – dodao je Ali.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA