15 C
Sarajevo
20.09.2024

Težak udarac za Putina: Evropski parlament pozvao na ukidanje ograničenja Ukrajini na upotrebu zapadnog oružja u Rusiji

Zastupnici u Evropskom parlamentu zatražili su da zemlje Evropske unije ukinu trenutna ograničenja koja sprječavaju Ukrajinu da koristi zapadne oružane sisteme protiv legitimnih vojnih ciljeva u Rusiji.

U rezoluciji, usvojenoj s 425 glasova za, 131 protiv i 63 suzdržana, navodi se da bez ukidanja trenutnih ograničenja Ukrajina ne može u potpunosti ostvariti svoje pravo na samoodbranu te ostaje izložena napadima na svoje stanovništvo i infrastrukturu, saopćio je Evropski parlament.

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka municije i ograničenja njihove upotrebe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obima bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU.

- OGLAS -

Eurozastupnici su ponovili svoj poziv državama članicama da ispune svoju obvezu iz marta 2023. da isporuče milion komada municije Ukrajini i da ubrzaju isporuku oružja, sistema protuzračne odbrane i municije, uključujući projektile TAURUS. Također ponovili su svoj stav da bi se sve zemlje EU i NATO saveznici trebali kolektivno i pojedinačno obavezati na godišnju vojnu podršku Ukrajini u iznosu ne manjem od 0,25 posto svog BDP-a.

Rezolucija, usvojena na ovosedmičnoj plenarnoj sjednici u Strazburu, poziva zemlje članice EU da zadrže i prošire politiku sankcija Vijeća protiv Rusije, Bjelorusije i zemalja izvan EU i entiteta koji Rusiji isporučuju vojne tehnologije i tehnologije s dvojnom namjenom.

- Advertisement -

Zastupnici osuđuju nedavno prebacivanje balističkih projektila od strane Irana Rusiji i pozivaju na pojačane sankcije protiv Teherana i Sjeverne Koreje zbog njihove umiješanosti u podršci ruskom ratu protiv Ukrajine. Također žele vidjeti više kineskih pojedinaca i subjekata dodanih na popis sankcija EU, kao i strožije mjere za sistemsko rješavanje zaobilaženja sankcija od strane kompanija sa sjedištem u EU, trećih strana i zemalja izvan EU.

Pozivaju EU i njegove države članice da aktivno rade na postizanju najšire moguće međunarodne potpore Ukrajini i pronalaženju mirnog rješenja za rat, koje se mora temeljiti na punom poštovanju neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Oni također smatraju odgovornost za ruske ratne zločine i odštetu i druga plaćanja od strane Moskve ključnim aspektima svakog rješenja. U tu svrhu, zastupnici žele da EU i partneri istomišljenika uspostave pravni režim za oduzimanje imovine u ruskom državnom vlasništvu koju je EU zamrznuo kao dio napora da se Ukrajini nadoknadi golema šteta koju je pretrpjela, navodi Evropski parlament.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA