17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Amerikanci uvjereni da bi Izrael uskoro mogao izvršiti kopneni napad na Liban

U proteklim danima je Izrael pomjerio dodatne vojne snage na granicu sa Libanom.

Dužnosnici Pentagona sve su više zabrinuti da bi Izrael mogao pokrenuti kopneni rat u južnom Libanu u bliskoj budućnosti, izvještava The Wall Street Journal.

List navodi da je američki ministar odbrane Lloyd Austin dao komentare u tom smislu u raspravama ranije ove sedmicu, te da su napadi na komunikacijske uređaje Hezbollaha, koji se naširoko pripisuju Izraelu, povećali takva strepnje.

Izrael je upozorio tokom jedanaest mjeseci prekograničnih napada Hezbollaha da je rat punih razmjera sve više moguć ako Hezbollah ne prekine svoje napade na sjever i ne povuče se iz pograničnog područja.

- OGLAS -

U izvještaju se navodi da su Austin i State Department nastavili pozivati ​​Izrael da da više vremena za diplomatiju. Ali SAD strahuje da bi stvari uskoro mogle izmaći kontroli.

Prema pisanjima medija, prvobitni plan Izraela sa aktiviranjem eksploziva u komunikacionim uređajima trebalo je da bude aktiviran tek kada Izrael započne ofanzivu na jug Libana, ali je strah da je plan otkriven dovelo do ranijeg aktiviranja.

- Advertisement -

U proteklim danima je Izrael pomjerio dodatne vojne snage na granicu sa Libanom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA