15 C
Sarajevo
20.09.2024

Lavrov iznio šokirajuće tvrdnje: “Rusija ‘potpuno spremna’ za arktički rat sa NATO-om”

Jedan od najviših moskovskih diplomata rekao je prošle godine da će Finska biti “prva koja će stradati” ako izbije rat između NATO-a i Rusije.

Rusija je “potpuno spremna” za sukob s NATO-om na Arktiku, upozorio je ministar vanjskih poslova te zemlje.

“Vidimo kako NATO pojačava vježbe u vezi s mogućim krizama na Arktiku,” rekao je Sergej Lavrov u komentaru za dokumentarnu seriju koja je prvi put objavljena u petak, prenose ruski državni mediji.

“Naša zemlja je u potpunosti spremna da brani svoje interese vojno, politički i sa stanovišta odbrambenih tehnologija”, dodao je on.

- OGLAS -

Njegovi komentari predstavljaju Kremljevu najnoviju rundu zveckanja oružjem, koji je više puta prijetio da će pokrenuti nuklearni rat protiv NATO-a i njegovih saveznika posljednjih godina.

Arktik je najsjevernija tačka na Zemlji i obuhvata teritoriju koja pripada osam nacija: Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Islandu i Rusiji. Svi osim Rusije su članice NATO-a.

- Advertisement -

Finska se pridružila NATO-u u aprilu prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, a Švedska je slijedila taj primjer u martu ove godine, postavši 31. odnosno 32. članica Alijanse.

Uprkos tome, Lavrov je upozorio da “Arktik nije teritorija Sjevernoatlantskog saveza” i rekao da druge, nearktičke zemlje, poput Kine i Indije, imaju interese tamo.

Jedan od najviših moskovskih diplomata rekao je prošle godine da će Finska biti “prva koja će stradati” ako izbije rat između NATO-a i Rusije.

U februaru je Rusija također suspendovala godišnje uplate Arktičkom vijeću, međuvladinom forumu arktičkih nacija, nakon što su ostale članice bojkotovale učešće Moskve nakon njene invazije na Ukrajinu, iako je određena saradnja sa Rusijom ipak nastavljena, prenosi Politico.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA