22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Stručnjaci upozoravaju: Bosna i Hercegovina na rubu krize sa vodom

U mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, stanovništvo se mjesecima suočava s ozbiljnim problemima u vodoopskrbi, a situacija bi mogla dodatno pogoršati usljed klimatskih promjena. Stručnjaci upozoravaju da je krajnje vrijeme za realizaciju rješenja koja bi mogla ublažiti ovu krizu.

Mještani sarajevskog naselja Rajlovac su svjesni agonije koju trpe. “Redukcije vode traju više od mjesec dana, dok susjedne ulice imaju vodu. Moramo kucati komšijama na vrata kako bismo napunili kante,” ističu ogorčeni stanovnici.

Ovi problemi nisu izolirani; slične situacije se javljaju širom BiH, uključujući mjesta koja ranije nisu imala ovakve redukcije. Stručnjaci smatraju da je suša, koja će postati sve izraženija zbog klimatskih promjena, jedan od glavnih uzroka.

- OGLAS -

Anes Podić naglašava: “Imamo predodžbu da voda pada s neba i da je besplatna. Neophodno je ulagati u infrastrukturu, održavanje i zaštitu vodozaštitnih zona, što smo zanemarili.”

Podić navodi primjer Sarajeva, gdje je još 80-ih godina planirana izgradnja dodatnog vodovoda kako bi se spriječile redukcije. Na jednoj od pritoka Željeznice kod Trnova planirana je akumulacija za dodatni vodovod do Sarajeva, ali radovi nikada nisu započeli jer novac nije osiguran.

- Advertisement -

U međuvremenu, vodovodna mreža trpi ogromne gubitke. Prema podacima, gubici u sistemu iznose gotovo 70 posto; od 100 litara zahvaćenih na izvorima, samo 30 litara stigne do potrošača.

“Ako bismo zamijenili 250 km najkritičnijih cijevi, mogli bismo smanjiti gubitke ispod 50 posto”, objašnjava Adnan Šerak iz KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Uz to, Prirodno-matematički fakultet traži hitnu zabranu izgradnje na planinama, koje su ključni vodonosnici. Nusret Drešković ističe potrebu za radikalnim rezom u prevođenju šumskog u građevinsko zemljište: “To se više ne smije raditi.”

Stručnjaci su jednoglasni da najveća odgovornost leži na političkim elitama, koje godinama neprestance zanemaruju problem vodoopskrbe.

Ako se situacija ne promijeni, procjene govore da bi BiH mogla do 2050. godine doživjeti kritično stanje u snabdijevanju vodom.

Zahtjevi za hitnom akcijom postaju sve glasniji, a građani očekuju odgovore i rješenja koja bi osigurala stabilnu vodoopskrbu za sve.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA