22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Premijer Libana: Izrael provodi destruktivni plan i rat do istrebljenja

Premijer Libana u tehničkom mandatu, Najib Mikati, pozvao je Ujedinjene narode da izvrše pritisak na Izrael kako bi zaustavio agresiju na njegovu zemlju. 

Mikati je svojoj vladi rekao da Izrael planira “uništiti libanska sela i gradove” te je zatražio intervenciju Vijeća sigurnosti UN-a i “utjecajnih zemalja”, kako se navodi u izjavi na platformi X.

Premijer je također optužio Izrael da provodi “destruktivni plan” i vodi “rat do istrebljenja” protiv Libanona.

- OGLAS -

U nedjelju je glavni sekretar Ujedinjenih naroda, António Guterres, izrazio zabrinutost da bi Libanon mogao postati “nova Gaza” uslijed eskalacije napada između Izraela i Hezbolaha. 

U ekskluzivnom intervjuu za CNN, Guterres je rekao da nedavne eksplozije komunikacijskih uređaja u Libanonu ukazuju na “potencijal za mnogo snažniju eskalaciju”, za koju se boji da bi mogla biti “razorna tragedija za svijet”.

- Advertisement -

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) također je jučer izjavio novinarima da je zabrinut zbog trenutnih napetosti na Bliskom istoku te da se boji da bi eskalacija napada između Hezbolaha i Izraela mogla dovesti do šireg regionalnog sukoba. 

“Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo širi rat. I još uvijek radimo na tome” – rekao je Biden u nedjelju novinarima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA