22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Hezbollah ispalio desetine raketa na Izrael, 100 poginulih i 400 ranjenih na jugu Libana

Hezbollah je u ponedjeljak saopćio da je ispalio desetine raketa iz Libana, ciljajući nekoliko izraelskih vojnih položaja, javio je Reuters.

U saopćenju na svom zvaničnom Telegram kanalu, izraelske snage (IDF) potvrdile su da je “približno 25 projektila prešlo iz Libana u izraelsku teritoriju” u područjima Ami’ad i Safed, te su dodale da je “približno 10 projektila prešlo u područje Donje Galileje”. IDF je također naveo da je njihov sistem zračne odbrane uspješno presreo određeni broj projektila, dok je nekoliko njih palo u nenaseljene zone.

Više od 100 ljudi je ubijeno, a 400 ranjeno tokom dana, “uključujući žene, djecu i bolničare”, u tekućim izraelskim zračnim napadima na jugu Libana, saopćilo je ministarstvo zdravlja te zemlje. Ovo je najveći dnevni broj poginulih od kada su borbe između Izraela i Hezbolaha počele u oktobru.

- OGLAS -

Izraelska vojska objavila je na svom službenom Telegram kanalu da “trenutno provodi napade na terorističke ciljeve koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hezbollah na jugu Libana”. Također je saopćeno da su izraelske snage od jutra gađale 300 ciljeva Hezbollaha unutar Libana. Libanski mediji izvještavaju o zračnim napadima na više lokacija, pri čemu su povrijeđeni prebačeni u bolnice.

Libanski ministarstvo zdravstva zatražilo je od svoj bolnica i zdravstvenih ustanova na jugu i istoku zemlje da “odgode sve ne kritične operacije kako bi bili spremni za prijem ranjenih usljed rastućih tenzija sa Izraelom”.

- Advertisement -

Ovaj napad je bio najavljen tokom noći, kada je izraelska vojska saopćila da planira pojačati operacije. Glasnogovornik IDF-a na arapskom jeziku pozvao je stanovnike Libana da napuste svoje domove uoči talasa napada, a prema izvještajima, 60.000 automatiziranih telefonskih poziva upućeno je stanovnicima Libana, savjetujući ih da se evakuišu.

Na društvenim mrežama objavljeni su neprovjereni video snimci koji prikazuju više velikih eksplozija i haotične scene. Arapski izvori opisuju izraelske napade kao tzv “tepih-bombardovanje” (“carpet bombing”) dijelova Libana u “nemilosrdnom” nizu napada, prenosi Guardian.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA