22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Izrael izveo ogroman udar na Hezbolah, 100 mrtvih. Liban: Ovo je genocid

Izraelska vojska (IDF) pokrenula je najsnažnije zračne udare na libanonski Hezbolah od rata 2006. godine. Prije toga IDF je pozvao civile da napuste područja u kojima djeluje Hezbolah, upozoravajući da će “pokreće opsežne precizne napade” protiv te iranske militantne skupine širom zemlje, nakon što je identificirala planove za raketne napade velikih razmjera prema Izraelu.

Izrael je izveo na stotine zračnih udara na Hezbolah u Libanu. IDF tvrdi da su napali 300 Hezbolahovih meta.

Više od 100 ljudi je ubijeno, a 400 ranjeno tokom dana, “uključujući žene, djecu i bolničare”, u tekućim izraelskim zračnim napadima na jugu Libana, saopćilo je ministarstvo zdravlja te zemlje. Ovo je najveći dnevni broj poginulih od kada su borbe između Izraela i Hezbolaha počele u oktobru.

- OGLAS -

Prethodno su građani Građani u Bejrutu i drugim regijama primili telefonske poruke iz Izraela u kojima ih se poziva da se odmah evakuišu, izvijestila je u ponedjeljak nacionalna novinska agencija te zemlje dok strahuju od šireg regionalnog rata.

Državni ministar informacija rekao je za NNA da je i njegova kancelarija primila jednu od ovih poruka, nazvavši je “psihološkim ratom”.

- Advertisement -

Izraelska vojska je u ponedjeljak pozvala civile u Libanu da napuste područja u kojima djeluje Hezbolah, upozoravajući da će uskoro “upustiti u opsežne precizne udare” na grupu.

Premijer pozvao UN da izvrše pritisak na Izrael

Premijer Libana u tehničkom mandatu, Najib Mikati, pozvao je Ujedinjene narode da izvrše pritisak na Izrael kako bi zaustavio agresiju na njegovu zemlju. 

Također je rekao kako je ono što Izrale čini “geenocid u svakom smislu te riječi”.

Izrael od ranog jutra izvodi najintenzivniju zračnu kampanju u Libanu od početka sukoba u Gazi u oktobru prošle godine.

Hezbolah je odgovorio lansiranjem desetaka raketa na sjeverni Izrael, tvrde da gađaju vojne mete.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA