22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Najmanje 182 ljudi ubijeno u najsmrtonosnijim izraelskim napadima na Liban od 2006.

Najmanje 182 osoba je ubijeno, a 727 ranjeno u današnjim izraelskim zračnim napadima na južni Liban, navelo je Ministarstvo zdravlja zemlje, a prenosi Axios.

Talas napada dolazi u trenutku pojačanih tenzija koje bi mogle dovesti do sveopšteg rata između Izraela i Hezbollaha. Ovo su bili najširi i najsmrtonosniji napadi koje su izraelske odbrambene snage pokrenule unutar Libana od rata između Izraela i militantne grupe 2006. godine.

IDF je saopštio da su napadi bili usmjereni na rakete skrivene u civilnim kućama u južnom Libanu.

- OGLAS -

Kako navodi Axios, iako je nejasno koliko je bilo militanata Hezbollaha među ubijenima, napadi u šiitskim selima u južnom Libanu, gdje je baza podrške ovog grupi, vjerovatno će dovesti do dalje eskalacije. Američki zvaničnici su upozoravali Izrael da bi izazivanje masovnih civilnih žrtava na libanonskoj strani podstaklo Hezbollah da pojača svoje napade.

Napadi su uslijedili dan nakon što je Hezbollah ispalio rakete srednjeg dometa prema izraelskom gradu Haifi, kao odgovor na seriju smrtonosnih izraelskih napada prošle sedmice. Izrael je rekao da je najmanje 10 civila ranjeno, ali da je većina raketa presretnuta.

- Advertisement -
INFOGRAFIKA – Izrael intenzivirao zračne napade na jugu i na istoku Libana ( Yasin Demirci – Anadolu Agency )

Upozorenje civilima

Jutros je IDF pozvao civile u južnom Libanu da se udalje od kuća u kojima je Hezbollah postavio oružje.

Izraelska vojska je saopćila da je slala tekstualne poruke i telefonski obavijestila hiljade libanonskih civila da trebaju da napuste određena područja u svojim selima koja su navodno u blizini Hezbollahovih skladišta oružja i raketnih položaja unutar civilnih domova.

IDF je tvrdio da je napao 300 ciljeva jutros na osnovu obavještajnih podataka koji su pokazali da Hezbollah planira da iskoristi ove rakete za neposredan napad.

Izraelska vojska izvela je u ponedjeljak jedan od najtežih zračnih napada na južni Liban od 8. oktobra prošle godine. Borbeni avioni pogodili su nekoliko područja u jugozapadnom i jugoistočnom Libanu, usmrtivši najmanje jednu osobu i ranivši 20, javljaju libanski mediji. ( Ramiz Dallah – Anadolu Agency )

IDF je također izdao javno upozorenje libanonskim civilima u dolini Beqaa, gdje Hezbollah ima mnoge od svojih ključnih vojnih objekata. Napadi su počeli 30 minuta kasnije.

Hiljade libanonskih civila u ponedjeljak je počelo bježati iz južnog Libana na sjever.

Zvaničnik izraelske odbrane rekao je za Axios da su stotine krstarećih projektila uništene i da će Hezbollah teško moći odgovoriti na to jer su mnoge njegove rakete onesposobljene.

Libansko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su među ubijenima u napadima bile žene, djeca i bolničari.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA