15.5 C
Sarajevo
23.09.2024

Ministar vanjskih poslova Irana: Spremni smo za nuklearne pregovore u UN-u ‘ako su druge strane zainteresovane’

Iran je spreman započeti nuklearne pregovore na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku ako “druge strane budu voljne”, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi u videu objavljenom na svom Telegram kanalu.

SAD, pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, povukle su se 2018. iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. potpisali Iran i šest svjetskih sila prema kojem je Teheran obuzdao svoj sporni nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Indirektni pregovori između Washingtona i Teherana o oživljavanju sporazuma su zaustavljeni. Iran je još uvijek formalno strana u sporazumu, ali je smanjio svoje obveze da ga ispoštuje zbog sankcija koje su SAD ponovo uvele Islamskoj Republici.

- OGLAS -

“Ostat ću u New Yorku još nekoliko dana i imat ću više sastanaka s raznim ministrima vanjskih poslova. Usmjerit ćemo svoje napore na početak nove runde pregovora o nuklearnom paktu,” rekao je Araqchi.

Dodao je da su preko Švicarske razmijenjene poruke i izdata “opšta izjava o spremnosti”, ali je upozorio da “trenutni međunarodni uslovi čine nastavak razgovora komplikovanijim i težim nego ranije”.

- Advertisement -

Araqchi je kazao da se neće sastati s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom: “Ne vjerujem da bi bilo svrsishodno voditi takav dijalog. Takvih je sastanaka bilo i ranije, ali trenutno nema odgovarajućih uslova za to. Još smo daleko od vođenja direktnih razgovora.”

Od obnavljanja američkih sankcija za vrijeme Trumpove administracije, Teheran odbija direktne pregovore sa Washingtonom i radio uglavnom preko europskih ili arapskih posrednika.

Iranski lideri žele da vide ublažavanje američkih sankcija koje su značajno naštetile njegovoj ekonomiji, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA