15.5 C
Sarajevo
23.09.2024

Izraelski premijer razmatra prisilno razmiještanje Palestinaca i okupaciju sjevera Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmatra plan koji bi prisilio palestinske civile da napuste sjever Gaze, dok bi preostali militanti Hamasa bili stavljeni pod opsadu kako bi se oslobodili taoci, izvještavaju izraelski mediji.

Plan, koji su predložili penzionisani vojni komandiri i o kojem su neki članovi parlamenta već razgovarali, uključuje proglašenje sjevernog dijela Gaze “zatvorenom vojnom zonom” nakon što civili budu evakuisani. Prema ovom prijedlogu, stanovnici bi morali napustiti područje prije nego što se zatvori za sve civilne aktivnosti.

Izraelski nacionalni emiter Kan citirao je premijera Netanyahua koji je izjavio da plan “ima smisla” i da je “jedna od opcija koja se razmatra”. Zvaničnik iz Izraela, kojeg je citirao CNN, potvrdio je tačnost izjave, ali je dodao: “To što se plan ocjenjuje pozitivno, ne znači da će biti usvojen.”

- OGLAS -

Prema podacima Ujedinjenih nacija, između 300.000 i 500.000 Palestinaca, uglavnom raseljenih, trenutno boravi u sjevernom dijelu Gaze. Penzionisani general-major Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Giora Eiland, bivši strateg IDF-a, objasnio je ključne tačke plana u videu objavljenom prije dvije sedmice.

“Ispravno bi bilo obavijestiti cirka 300.000 građana koji su ostali u sjevernoj Gazi da nemaju izbor nego da napuste to područje. U roku od sedmicu dana, cijelo područje sjeverne Gaze postat će vojna zona. Neće biti nikakvih zaliha za one koji ostanu, a militanti će se ili predati ili umrijeti od gladi,” rekao je Eiland.

- Advertisement -

Većina stanovništva Gaze je već raseljena. Oko milion ljudi, što čini polovinu ukupne populacije, sada je zbijeno u humanitarnu zonu koja pokriva manje od 15% teritorije i nema odgovarajuću infrastrukturu i usluge, tvrde podaci UN-a. Pristup humanitarnoj pomoći u sjevernu Gazu je posebno otežan.

Plan se ne bavi pitanjem šta će se desiti sa civilima koji nisu u stanju ili ne žele napustiti to područje. Avichai Boaron, član Likuda koji podržava ovaj plan, nije dao izjavu na ovu temu kada ga je kontaktirao britanski Guardian.

Profesor Eyal Zisser, stručnjak za Liban i arapsko-izraelske odnose sa Univerziteta u Tel Avivu, primjećuje da Netanyahu još nije javno izložio svoju viziju ili plan za “dan poslije” rata u Gazi, niti kada bi rat mogao završiti.

“Kako u skoroj budućnosti ne postoji šansa za dogovor ili prekid vatre, to znači da će se trenutna situacija nastaviti. Očekujemo ograničene vojne operacije Izraela u Gazi, ali ne i potpunu okupaciju,” rekao je Zisser.

Izraelska vojska, s druge strane, plaši se da ovakva situacija omogućava Hamasu da povrati svoje vojne sposobnosti i ponovo uspostavi kontrolu nad stanovništvom, jer bi u toj situaciji nastao vakuum koji bi militantna grupa mogla da iskoristi. Zbog toga, neki generali predlažu da Izrael uspostavi neku vrstu vojne vlasti u Gazi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA