15.5 C
Sarajevo
23.09.2024

Osumnjičeni za atentat na Trampa pozvao druge da dovrše posao: “Dao sam sve od sebe”

Rajan Rut (Ryan Routh), muškarac osumnjičen za atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa prošle sedmice ostavio je poruku prije nekoliko mjeseci, pozivajući druge da “dovrše posao” i ponudio 150.000 dolara onome ko uspije da ubije republikanskog predsjedničkog kandidata.

Tužilaštvo je saopćilo da je osumnjičeni Rut ostavio zastrašujuće pismo, napisano rukom, u kutiji s alatom i građevinskim materijalom, koju je odložio kod kuće neimenovanog saradnika. 

Njegova poruka, naslovljena “Svijetu”, kritikovala je Trampov moralni karakter i njegovu politiku prema Iranu, prenosi Politico.

- OGLAS -

“Ovo je bio pokušaj atentata na Donalda Trampa, ali iznevjerio sam vas. Pokušao sam najbolje što sam mogao i dao sve od sebe. Sada je na vama da završite posao, a ja ću ponuditi 150.000 dolara onome ko uspije” – navodno je napisao Rut u dijelu pisma koje je tužilaštvo otkrilo u sudskom podnesku u ponedjeljak ujutro, prije saslušanja o kauciji za osumnjičenog.

“Svi na svijetu, od najmlađih do najstarijih, znaju da Tramp nije sposoban da bude bilo šta, a kamoli predsjednik SAD. Predsjednici SAD moraju, u najmanju ruku, otjelotvoriti moralnu osnovu Amerike, biti ljubazni, brižni i nesebični, i uvijek se zalagati za čovječanstvo” – nastavio je Rut u poruci.

- Advertisement -

Prema sudskom podnesku, Rut se također žalio u pismu da je Tramp prekinuo odnose sa Iranom poput djeteta i sada se Bliski istok raspada. Rut je prošle godine samostalno objavio knjigu u kojoj je žestoko kritikovao Trampa i pozvao Iran da ga ubije zbog njegove odluke da se povuče iz sporazuma o okončanju iranskog nuklearnog programa.

Pismo Rajana Ruta. Platforma X

Podaci sa mobilnog telefona pokazali su da je Rut putovao iz Sjeverne Karoline u Vest Palm Bič 14. avgusta, navodi tužilaštvo u podnesku. On je također više puta posjećivao lokaciju pokušaja atentata nekoliko dana prije nego što je uhapšen.

Podsjetimo, Tramp je 15. septembra igrao golf u Palm Biču kada je agent Tajne službe primjetio Ruta sa poluautomatskom puškom iza ograde i ispalio metak u njegovom pravcu. Rut je pokušao da pobjegne sa mjesta događaja, ali je kasnije uhapšen.

Istraga FBI-a

Rut je optužen za posjedovanje vatrenog oružja kao osuđeni prestupnik i posjedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem, ali do sada nije optužen za pokušaj atentata. Njegove prethodne osude su iz Sjeverne Karoline. Jedna je iz 2002. godine, kada je osuđen za posjedovanje eksplozivne naprave, a druga iz 2010. za posjedovanje ukradene robe.

Istraga FBI-a je u toku i postoji mogućnost da će Rut biti suočen sa dodatnim optužbama.

Na saslušanju u ponedjeljak, savezni sudija će razmatrati da li će Rut, koji je u pritvoru već nedjelju dana, biti pušten uz kauciju dok čeka suđenje.

Tokom pretresa Rutovog vozila, istražitelji su takođe otkrili dvije dodatne registarske tablice, 12 pari rukavica i šest mobilnih telefona, od kojih je jedan nedavno pokazao da je osumnjičeni pretraživao putovanja iz Vest Palm Biča u Meksiko. U njegovoj bilježnici su bile desetine stranica sa imenima i brojevima telefona koji su se odnosili na Ukrajinu i detalji o tome kako se priključiti borbama u ratu protiv Rusije.

Ranac i kesa iz prodavnice pronađeni su pored ograde u blizini mjesta gdje je agent Tajne službe pucao na Ruta. I jedno i drugo sadržali su balističku ploču sposobnu da zaustavi vatru iz lakog naoružanja, navedeno je u sudskom podnesku u ponedjeljak, prenosi Politico.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA