15.5 C
Sarajevo
24.09.2024

Enver Šehović i njegovi saborci dobit će spomenik na brdu Žuč

Predstavnici Memorijalnog centra Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, danas su na brdu Žuč ozvaničili početak radova na izgradnji spomen-obilježja posvećenog heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata, komandantu Enveru Šehoviću i njegovim saborcima Zahiru i Esadu Panjeti te Zlatku Kalamujiću.

Ovi heroji, koji su poginuli u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, uskoro će na mjestu stradanja na brdu Žuč dobiti dostojanstveno obilježje kako bi im se svake godine mogla odati počast.

Projekat izgradnje ovog spomen-obilježja inicirali su načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić.

- OGLAS -

Potpisivanjem sporazuma sa Općinom Novo Sarajevo, stvoreni su uvjeti za realizaciju ovog značajnog projekta. Obilježavanju početka radova su prisustvovali direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, Nusret Aganović iz Udruženja 1. Slavna Viteška brigada, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sa saradnicima kao i autor idejnog rješenja i projektant Nihad Babović te direktor firme G.H. d.o.o. Sead Grbo, koja je izvođač radova.

Spomen-obilježje će simbolično predstavljati sjećanje na izuzetnu hrabrost i požrtvovanost ovih heroja u najtežim trenucima odbrane Sarajeva.

- Advertisement -

Enver Šehović, komandant koji je svojim vojnim sposobnostima i hrabrošću vodio odbranu grada, posthumno je odlikovan najvišim armijskim odlikovanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Također, 1992. godine odlikovan je Zlatnim ljiljanom, dok je Zahir Panjeta također posthumno odlikovan Zlatnim ljiljanom.

Prema riječima direktora Memorijalnog centra Sarajevo Ahmeda Kulanića, realizacija ovog projekta ima poseban značaj za očuvanje kulture sjećanja na herojsku borbu za slobodu.

– Ovo spomen-obilježje će pružiti priliku budućim generacijama da se upoznaju s herojskim djelima Envera Šehovića i njegovih saboraca. Ovo je još jedan korak u našoj misiji, u saradnji s općinom Novo Sarajevo, da očuvamo sjećanje na ljude i događaje koji su oblikovali slobodu koju danas živimo i da to uradimo onako kako su naši heroji zaista zaslužili – kazao je Kulanić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA