14 C
Sarajevo
25.09.2024

Borba za prevlast u bh. prijestonici, Sarajevo ili Željezničar: Fudbalska groznica trese glavni grad

Osmo kolo Wwin lige Bosne i Hercegovine u znaku je najveće utakmice bh. fudbala i 153. gradskog derbija između Sarajeva i Željezničara.

Ko je bolji, Sarajevo ili Željezničar, je li grad bordo ili plav, znat ćemo večeras nakon posljednjeg zvižduka glavnog sudije Admira Musića.

Ove dvije ekipe utakmicu očekuju u različitom raspoloženju – Sarajevo je kao gost savladalo aktuelnog prvaka Borac rezultatom 1:0, dok je Željezničar na Grbavici izgubio od Zrinjskog koji je pokvario rođendansko slavlje „Plavih“ (0:2). No bez obzira na sve ranije utakmice ova dva rivala, derbi je uvijek bio priča za sebe, a toga su svjesni i u stručnim štabovima.

- OGLAS -

Nema pravila

Treneru Sarajeva Zoranu Zekiću je ovo drugi derbi, ali prvi koji će voditi pored aut linije.

– Prvi sam proveo kao igrač. Sa te strane imam iskustva. Sjećam se tog derbija. Nisam ulazio u igru, ali znam da je i onda Željo bio na prvoj poziciji, a mi smo ih razbili. Derbi je uvijek derbi, sa drugačijim impresijama i razmišljanjima. Ne čitam medije niti to ko je favorit. To je 90 minuta, malo specifično. Ostavimo sve po strani. Hladne glave i sa velikom motivacijom te energijom, na tragu onog što smo igrali u Europi, treba odigrati utakmicu. Naravno da se nadamo najboljem – rekao je Zekić.

- Advertisement -

S druge strane, Denisu Ćoriću će ovo biti prvi put da sudjeluje u jednom sarajevskom derbiju.

– Očekivanja su velika, nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu. Sarajevo je u dobroj formi, ali u derbiju nema nikakvih pravila. Očekujem da trkački budemo dobri i agresivni i da pružimo dobru utakmicu i napravimo pozitivan rezultat, a to je sve osim poraza. Neće biti lako jer je Zekić dobro posložio njihovu ekipu, ali mi idemo odigrati mušku, čvrstu utakmicu i vidjet ćemo kako će to na kraju biti – kazao je Ćorić.

Međusobni omjeri

Gledano kroz historiju, Željezničar je nešto uspješniji i ima 47 pobjeda, dvije više od Sarajeva (45), dok je 60 duela završeno neriješenim rezultatom.

Pogledamo li rezultate zabilježene ove sezone, Sarajevo je lider tabele sa 16 bodova, a Željezničar ima tri boda manje i utakmicu više na 4. poziciji.

Tim s Koševa je do sada upisao pet pobjeda i remi, a Željezničar četiri trijumfa, jedan remi te dva poraza.

Kada je riječ o sastavima, bordo tim ima skuplji roster. Zekićeva ekipa procijenjena je na 11,3 miliona eura, dok Željin sastav vrijedi 4,9. Međutim, igrat će se 11 na 11 kada sudija Musić da znak da utakmica kreće (20:30).

Ko propušta derbi

Kod Željezničara neće biti Samira Radovca zbog suspenzije. Isti problem kod Sarajeva ima Nidal Čelik, dok za bordo tim neće nastupiti ni povrijeđeni Nemanja Anđušić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA