20 C
Sarajevo
27.09.2024

Kolege i prijatelji se oprostili od umjetnice Alme Suljević

Komemorativna sjednica u čast profesorici i umjetnici Almi Suljević, koja je preminula 20. septembra u 61. godini, održala se danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Komemoraciju su organizirali Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu i Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Od Alme Suljević oprostile su kolege, prijatelji, saradnici i studenti.

“Njena djela su putovala širom svijeta. Bila je hrabra žena, a nama će nedostojati kao osoba2 – rekao je Denis Jeina, sekretar Udruženja likovnih umjetnosti. 

- OGLAS -

U ime Akademije likovnih umjetnost u Sarajevu obratila se profesorica Marina Finci.

“Pozdravljam uvažene članove Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, kolege i prijatelje, studente, članove kolektiva Akademije likovnih umjetnosti, koji su se okupili na ovom komemorativnom skupu posvećenom našoj kolegici Almi Suljević, akademskom kiparu, redovnom profesoru na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i cijenjenoj predsjednici Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine” – kazala je Finci.

- Advertisement -

Pozdravila je Finci sve članove njene porodice koji prolaze kroz teške trenutke tuge zbog gubitka.

“Više od tri decenije bila je prisutna na likovnoj sceni. Ispred kolega profesora i studenata koji su poznavali i poštovali uvaženu profesoricu, želim iskazati iskrenu sućut članovima porodice, rodbini i prijateljima. Alma Suljević je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završila 1986. godine u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomske studije završila je 1998. godine, a na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu također je završila postdiplomske studije savremene filozofije. Nakon sticanja diploma, zaposlila se na Akademiji likovnih umjetnosti i započela svoj radni, pedagoški i profesionalni angažman” – naglasila je Finci.

Dodala je da je bila izuzetna umjetnica, kreativna i maštovita te da je radila brojne crteže, skulpture, performanske i događaje, eksperimentirajući s različitim materijalima i tehnikama.

“Sa studentima je bila bliska i omiljena, ostavljajući dubok utisak na mnoge generacije. Obraćajući se u ime profesora i kolega, želim izraziti zahvalnost za njeno djelovanje kao profesora i umjetnice, kao i za nesebičan istraživački i umjetnički rad. Profesorica Suljević je neumorno radila na promoviranju umjetnosti, organizirajući različita kulturna dešavanja i pružajući nova saznanja i energiju.

Kroz svoje umjetničke projekte, naglašavala je snažnu poruku osude rata, posebno u kontekstu Sarajeva tokom opsade. Njena grandiozna skulptura “Kentauro Magija” predstavljala je hrabrost i odlučnost da se umjetnošću izrazi tragedija rata. Draga Alma, svojim radom, srčanošću i predanošću ostavila si neizbrisiv trag na sve nas. Nama, njenim kolegama i prijateljima, ostaje sjećanje na zajednički rad, druženja i uspomene na veliku umjetnicu dobrog srca. Neka joj vječna slava i hvala” – rekla je Finci.

“Pozdravljam uvažene članove Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, kolege i prijatelje, studente, članove kolektiva Akademije likovnih umjetnosti, koji su se okupili na ovom pomemorativnom skupu posvećenom našoj kolegici Almi Suljević, akademskom kiparu, redovnom profesoru na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i cijenjenoj predsjednici Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Posebno pozdravljam članove njene porodice koji zajedno s nama prolaze kroz teške trenutke tuge zbog gubitka naše drage i cijenjene kolegice, jedne od najsvjetlijih savremenih umjetnica Bosne i Hercegovine koja je više od tri decenije prisutna na likovnoj sceni. Ispred kolega profesora i studenata koji su poznavali i poštovali uvaženu profesoricu, želim iskazati iskrenu sućut članovima porodice, rodbini i prijateljima.”

Denis Jeina je kazao da je danas srce ispunjeno tugom i prazninom.

“Alma je bila mnogo više umjetnice i predsednice. Pratio sam samo godinu dana kako je došla na mjesto predsjednice udruženja. Bila je istinska vizionarka, neumorni borac i prijatelj. Njeni telefonski razgovori, uvijek puni energije i novih ideja, bili su neiscrpan izvor i inspiracija za sve nas. Jedan od najsnažnijih simbola njenog rada bio je Počitelj. Mjesto koje je za njoj imalo poseban značaj. Svaki put kad smo bili tamo, osjetila bi se ta posebna energija. Alma je dijelila sve priče, anegdote i svoju strast prema umjetnosti. Njena predanost mladim umjetnicima bila je izuzetna. Željela je da im pruži priliku i platformu, kako su zaslužili.

Alma je iza sebe ostavila imprezivna umjetnička djela. A njen rada je izlagala na mnogim značajnim izložbama širom Bosne i Hercegovine. Uključujući Collegium Artisticum, gdje je osvojila prvu nagradu za skulpturu 1992. Osvojila je prvu nagradu za savremene medije 2001. i 2005. godine. Ono što će nama najviše nedostat, nije samo njena umjetnost, već Alma kao osoba. Njena snaga, njena mir i nepokolobljiva volja da stvori ljepši svijet oko sebe. To je ono što ćemo svi pametiti. Alma nije bila samo umjetnica, bila je borac, prijatelj. Neka ti je lahka zemlja bosanska, neka ti je vječni rahmet i sućut duši” – rekao je Denis Jeina, generalni direktor Udruzenja likovnih umjetnika BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA