25.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Dodik odlikovao Ordenom RS na lenti Miloša Vučevića: “Pravi prijatelj RS i odani pripadnik srpskog naroda”

"Kao svjedok i dugo godina visoki funkcioner u RS, najbolja saradnja Srbije i RS je od kako je Vučić na vlasti”, rekao je Dodik.
“Vjerujem da ćemo u skladu sa Dejtonom čuvati Srbiju i RS. Mi smo isti narod, govorimo istim jezikom, imamo istu kulturu, zajedničku prošlost, a imamo pravo i da dijelimo zajedničku budućnost” – istakao je Vučević.

Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao je Ordenom RS na lenti premijera Srbije Miloša Vučevića. Dodik je naveo kako je Vučević “pravi prijatelj RS”.

Dodik je rekao da je Vučević pravi prijatelj RS i odan pripadnik srpskog naroda koji se bori za afirmaciju i prava svog naroda.

“Ovo odlikovanje ide u prave ruke, ruke čovjeka koji je svoj život založio za razvoj Srbije, dobrih odnosa s RS i afirmaciju prava srpskog naroda gdje god živi” – rekao je Dodik.

- OGLAS -

On je istakao da je Vlada Srbije pod vodstvom Vučevića nastavila intenzivno da, u okviru Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, razvija odnose RS i Srbije na najvišem nivou.

“Ovo odlikovanje podsjeća na izboreno pravo za specijalne i paralelne odnose Srbije i RS, što je predviđeno Dejtonskom mirovnim sporazumom. Poštujemo teritorijalni integritet BiH sa pravima koje ima, ali sa pravima entiteta” – rekao je Dodik.

- Advertisement -

“Ovo je poseban dan. 2006. godine smo potpisali sporazum o specijalnim odnosima i to na današnji dan, simboličan, srpski narod je imao pravo na taj sporazum, ali je spriječavana da to uradi do 2006. godine. Miloš Vučević je odigrao važnu ulogu u organizaciji Svesrpskog sabora i deklaracije koju smo usvojili. Danas ta deklaracija pokušava da se ospori. Ja vjerujem da je ova deklaracija čvršći dokument nego što je Dejtonski sporazum jer u BiH ne postoji volja da se on čuva. Želim da kažem da ćemo nastaviti da sarđujemo. Kao svjedok i dugo godina visoki funkcioner u RS, najbolja saradnja Srbije i RS je od kako je Vučić na vlasti”, rekao je Dodik.

Osvrnuo se na Vučićev govor u UN kazavši kako to rade “majstori u političkom smislu”.

“Danas je poseban dan i moram da se zahvalim za sve projekte koje smo uradili i za izgradnju škole u Adi, a idemo u Srbac da otvorimo vrtić. Srbija je dala novac da se taj vrtić opremi. Imam osjećaj uzbuđenosti kada je Srbija u putanju. Težim ka miru. Ko ne voli svoj narod onda to nešto nije u redu”, poručio je Dodik.

Vučević je zahvalio na dodijeljenom Ordenu, ističući da je to velika čast za njega i njegovu porodicu, ali i za čitavu Srbiju.

“Vjerujem da ćemo u skladu sa Dejtonom čuvati Srbiju i RS. Mi smo isti narod, govorimo istim jezikom, imamo istu kulturu, zajedničku prošlost, a imamo pravo i da dijelimo zajedničku budućnost” – istakao je Vučević.

On je naglasio da je ovo priznanje obaveza za dalji zajednički rad.

Vučević je rekao kako nije mogao sanjati da će nekada dobiti ovako veliko priznanje jer je “kao gimnazijalac pratio nastajanje RS i čekao vijesti iz Dejtona”.

“Vjerujem da ćemo, uz sve izazove koje imamo pred nama, biti odgovorni i mudri u čuvanju Srbije i RS. Prirodno je da sarađujemo da se viđamo i družimo, imamo pravo da dijelimo zajedničku budućnost. Srbija, dok je Vučić na čelu države, će nastaviti da podržavaju RS. Trudiću se da radimo autoput Beograd-Banjaluka, spremni smo da pričamo i o autoputu Sarajevo-Beograd, hoćemo da pričamo o aerodromu u Trebinju… Sve to je znak podrške Srbije svom narodu u RS i BiH”, poručio je Vučević.

Premijera su dočekali ministri u Vladi RS, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, predsjednik GO SNSD-a Vlado Đajić kao i kandidat za gradonačelnika Banjaluke ispred SNSD-a Nikola Šobot. U njegovu čas otpjevana je himna Srbije i RS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA