27 C
Sarajevo
27.09.2024

Eko Centar Blagaj domaćin sastanka u borbi protiv krivolova ptica

25.9.2024 održan je sastanak u Eko Centru Blagaj, u okviru projekta Safe Flyways: Ending the Illegal Killing of Birds in the Mediterranean – Faza 3, koji u Bosni i Hercegovini implementira Ornitološko društvo „Naše ptice“. Ovaj značajan projekt ima za cilj smanjenje ilegalnog ubijanja ptica duž njihovih migracijskih puteva u mediteranskom regionu.

Na sastanku su učestvovali predstavnici više ekoloških organizacija, uključujući, Ekološku udrugu „Lijepa Naša“, Omladinski klub „Novi Val“, udrugu „Naša baština“ i Ornitološko društvo „Naše ptice“. Na sastanku se diskutovalo se o trenutnom stanju monitoringa krivolova ptica na terenu, s posebnim osvrtom na izazove i prilike za daljnju saradnju sa lovačkim društvima i lokalnim nevladinim organizacijama.

Učesnici su također dogovorili buduće planove i zajedničke aktivnosti s ciljem jačanja borbe protiv krivolova, te naglasili potrebu za kontinuiranom edukacijom i podizanjem svijesti lokalnih zajednica o značaju zaštite ptica i njihove prirodne sredine.

- OGLAS -

Ovaj sastanak predstavlja važan korak ka daljem unaprjeđenju zaštite ptica u Bosni i Hercegovini i jačanju mreže saradnje među organizacijama koje se bave zaštitom prirode i borbom protiv krivolova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA