20 C
Sarajevo
27.09.2024

Saudijska Arabija: Osnovali smo globalni savez kako bismo izvršili pritisak na Izrael

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud kaže da je ta zemlja osnovala globalni savez za pritisak na Izrael da prihvati dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

U savezu su arapske i muslimanske zemlje te evropski partneri, prenijela je saudijska novinska agencija ne navodeći o kojim se državama konkretno radi.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell napisao je na mreži X da će se prvi sastanci održati u Rijadu i u Briselu.

- OGLAS -

“Provedba dvodržavnog rješenja je najbolja solucija za prekid nasilja i patnje te za novu realnost u kojoj cijela regija, uključujući Izrael, uživa u sigurnosti i suživotu”, rekao je bin Farhan, navela je agencija.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je prošle sedmice da kraljevina neće priznati Izrael bez palestinske države i snažno osudio “zločine izraelske okupacije” protiv palestinskog naroda.

- Advertisement -

Posljednjih sedmica vode se sve intenzivniji sukobi na Bliskom istoku između Izraela i libanske grupe Hezbolah. Posebno su svijetom odjeknula dva izraelska napada u kojima su eksplodirala sredstva za komunikaciju Hezbolaha i prilikom čega je stradalo nekoliko desetina osoba, a više hiljada ih je povrijeđeno.

Od tada sukob prijeti da potpuno eskalira. Hezbolah gotovo svakodnevno lansira nekoliko raketa na izraelsku teritoriju koje većinom izraelski defanzivni sistem zaustavlja.

S druge strane, Izrael je izveo nekoliko zračnih napada na glavni libanski grad Bejrut. U jednom od tih napada, u ponedjeljak, u Libanu je stradalo skoro 500 ljudi što je najsmrtonosniji napad na Liban u posljednjih nekoliko decenija.

Posljednji izvještaji s Bliskog Istoka kažu da je Izrael izveo simulaciju kopnenog napada što bi moglo značiti da će uskoro početi potpuni rat između dvije strane. Izrael je prethodnih dana u zračnim napadima ubio nekoliko komandanata Hezbolaha što su bili izuzetno teški udarci za ovu grupu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA