16.6 C
Sarajevo
28.09.2024

Mladi iz Sarajeva na ulicama već četvrti put, traže puni iznos subvencija: Pitanje je samo volje!

Četvrti protesti mladih iz Sarajeva održani su danas zbog nezadovoljstva iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja.

Nekoliko okupljenih mladih prošetalo je danas Baščaršijom tražeći da se ispune njihovi zahtjevi. Okupljeni su nosili transparente na kojim je pisalo: “Hoće li neko iz Vlade ponuditi neko rješenje ili čekate da nam protesti dosade?”,  “Para ima kad se ne krade”, “Draga Vlado KS, vi ste danas ali mogli bi biti jučer”.

Jedan od organizatora protesta Ahmed Konaković pozvao je Vladu i resorne ministre da postupe po onome što je Skupština KS naložila a to je da su dužni da pronađu sredstva i isplate razliku mladima koji su oštećeni.

- OGLAS -

“Pitanje je samo volje. Nije samo do premijera Uka, ovo je za sve one koji su vlast, oni su dužni da pronađu rješenje za naš problem”, poručio je Konaković.

Također, jedan od organizatora je i Nermin Čaušević, koji je istaknuo da je ovo četvrti put kako izlaze na proteste, te da traže svoja prava i žele da neko izađe kompetentan sa jasnim rješenjem.

- Advertisement -

“Ne prihvatamo odgovor ‘para nema’, to je besmisao. Molim da se uputi nova inicijativa, kako bi se iznašli novci za mlade”, poručio je Čaušević.

Podsjetimo, mladi su dobili 4.800 KM. Potom je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije dosegao 10.000 KM, što je bila praksa na prethodnom konkursu. Premijer KS Nihad Uk je kazao da za realizaciju te inicijative nema finansijskih sredstava u ovom trenutku. Istovremeno Ministarstvo komunalne privrede KS zatražilo je od ostalih ministarstava da dostave informaciju o sredstvima koja neće utrošiti u 2024. godini, kako bi Vladi KS bio upućen prijedlog o preraspodjeli finansijskih sredstava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA