10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Izrael u stanju “visoke pripravnosti” zbog moguće odmazde Hezbollaha

Sjedinjene Američke Države pripremaju se za eskalaciju nasilja na Bliskom istoku nakon što su izraelske snage ubile vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, dok istovremeno pokušavaju spasiti mirovne pregovore, ističući pritom smrt ovog militantnog lidera kao važan korak.

Bijela kuća pozitivno je reagovala na ovu vest, iako su američki zvaničnici prethodno pokušavali uvjeriti Izrael da zaustavi operacije protiv Hezbollaha. Zvaničnici administracije smatraju da će Hezbollah, kao i drugi iranski saveznici, odgovoriti na ove događaje, ali vjeruju da će smrt Nasrallaha privremeno oslabiti tu grupu, onemogućavajući veće napade.

Predsjednik Joe Biden izjavio je da Nasrallahova smrt donosi “pravdu za mnoge njegove žrtve, uključujući Amerikance, Izraelce i libanske civile,” ali je ponovio pozive na diplomatska rješenja za okončanje sukoba u Gazi i Libanu. Potpredsjednica Kamala Harris također je Nasrallaha opisala kao “teroristu sa američkom krvlju na rukama,” dodajući da ne žele eskalaciju sukoba u regionalni rat, već se zalažu za diplomatsko rešenje.

- OGLAS -

Vijest o Nasrallahovoj smrti odjeknula je Bliskim istokom, dok je Izrael objavio da je u zračnim udarima u Bejrutu ubio i druge članove Hezbollaha. Iranski mediji potvrdili su da je u istom napadu ubijen i visoki iranski komandant, general Abbas Nilforushan, što povećava rizik od direktnog iranskog odgovora.

Izrael je postigao značajan uspeh, ali Sjedinjene Američke Države, zajedno sa arapskim zemljama, sada su suočene s dilemom. Hezbollah, kojeg podržava Iran, dugo je bio neprijatelj Amerike. Ipak, Izrael je djelovao uprkos ponovljenim zahtjevima SAD-a da pokaže uzdržanost.

- Advertisement -

Američki State department naredio je povlačenje dijela osoblja iz ambasade u Libanu i izdao upozorenje građanima da ne putuju u tu zemlju. Mnogi analitičari smatraju da je iranski odgovor vrlo vjerovatan, ali ne i siguran. Diplomatski napori SAD-a se nastavljaju kako bi se spriječio širi regionalni sukob.

U međuvremenu, zvaničnici Pentagon-a su potvrdili da su izraelski i američki vojni zvaničnici više puta razgovarali nakon izraelskih operacija u Libanu, te da su američki zvaničnici podržali pravo Izraela na samoodbranu.

Hezbollah je već mjesecima raketirao sjever Izraela, prisiljavajući hiljade ljudi na bijeg. Sukobi s Hezbollahom odvijaju se paralelno s izraelskim sukobom protiv Hamasa u Gazi, koji je počeo nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Bidenova administracija također prati iransku reakciju, ali zakonodavci na Kapitol hilu fokusiraju se na činjenicu da je jedan od glavnih neprijatelja SAD-a eliminisan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jasno je dao do znanja da planira nastaviti udare na Liban s ciljem daljeg slabljenja Hezbollaha. Iako Izrael nije službeno proglasio uništenje Hezbollaha za svoj vojni cilj, kao što je to učinio s Hamasom u Gazi, vojne operacije će se nastaviti, zaključuje Politico.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA