15 C
Sarajevo
30.09.2024

Boris Johnson u memoarima žestoko napada Macrona: “U nekim temama je, bojim se, doista činio štetu”

Bivši britanski premijer Boris Johnson obračunava se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u memoarima čiji su odlomci objavljeni jutros u Daily Mailu.

Bivši britanski konzervativni čelnik objavljuje 10. okotbra Unleashed, memoare u kojima prepričava svoje iskustvo u politici, posebno vrijeme u Downing Streetu od 2019. do 2022. godine, obilježeno pregovorima s Europskom unijom o Brexitu i pandemijom covida-19, prenosi Index.hr.

“Iako je Macron osobno šarmantan te smo se često slagali oko važnih pitanja, on je mislio ozbiljno kada je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo treba kazniti za Brexit”, piše Boris Johnson.

- OGLAS -

Opširno opisuje svoje razgovore s europskim čelnicima poput bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i Emmanuela Macrona, čijem se naglasku ruga dok govori engleski.

“U nekim temama je, bojim se, doista činio štetu”, kaže za Macrona.

- Advertisement -

Naročito kritizira francuskog čelnika zbog njegovog stava u škakljivom pitanju migranata koji ilegalno prelaze La Manche kako bi iz Francuske stigli u Ujedinjeno Kraljevstvo, što je vrlo osjetljiva tema za britansku stranu.

U zapaljivoj optužbi on sugerira da je Macron čak bio spreman zatvoriti oči pred krijumčarskim bandama koje se bave trgovinom ljudi kako bi zagorčao život Britancima koji su izašli iz EU.

“U najmanju ruku činilo mi se mogućim da koristi problem… i da je diskretno dopustio dovoljno velikom broju migranata da prijeđu La Manche kako bi izludio Britance i potkopao jedno od najvažnijih pitanja Brexita – vraćanje kontrole nad našim granicama”, piše Boris Johnson.

Otkako je napustio Downing Street u ljeto 2022. godine, Boris Johnson je ponovno postao kolumnist tabloida Daily Mail, a za konferencije na kojima nastupa plaća mu se i nekoliko desetaka hiljada eura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA