15 C
Sarajevo
30.09.2024

Topljenje ledenjaka izmijenilo granicu između Švicarske i Italije

Švicarska i Italija prekrojile su granicu koja prelazi alpski vrh dok otapanje ledenjaka pomiče historijski definirano pogranično područje.

Dvije su se zemlje složile s izmjenama ispod Matterhorna, jedne od najviših planina u Europi, koja se proteže između švicarske regije Zermatt i talijanske doline Aoste.

Ledenjaci u Europi, kontinentu koji se najbrže zagrijava na svijetu, povlače se ubrzanim tempom zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

- OGLAS -

“Značajni dijelovi granice definirani su vododjelnicama ili grebenima ledenjaka, firnom ili vječnim snijegom”, rekla je švicarska vlada u izjavi koju citira Bloomberg. “Ove formacije se mijenjaju zbog otapanja ledenjaka”.

Poznato skijalište Zermatt pogođeno je promjenom, a dvije su se zemlje složile promijeniti granicu oko znamenitosti Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel i Gobba di Rollin na temelju svojih ekonomskih interesa, prenio je Bloomberg.

- Advertisement -

Zajednička talijansko-švicarska komisija složila se s promjenama u maju 2023. Švicarska je službeno odobrila ugovor u petak, ali Italija ga još treba potpisati.

Promjene dolaze nakon nesporazuma dviju zemalja oko teritorija vrha koji je trajao godinama.

Švicarski ledenjaci izgubili su 4% svog volumena 2023., što je drugi najveći zabilježeni godišnji pad, prema Švicarskoj akademiji nauka. Najveći pad bio je 6% u 2022.

Stručnjaci su prestali mjeriti led na nekim švicarskim ledenjacima jer ga više nema.

Ostaci njemačkog alpinista koji je nestao dok je prelazio ledenjak u blizini Matterhorna prije gotovo 40 godina otkriveni su u ledu koji se topi u julu prošle godine.

Stručnjaci u Italiji rekli su ovog mjeseca da bi se ledenjak Marmolada, koji je najveći i najsimboličniji Dolomiti, mogao potpuno otopiti do 2040. godine kao rezultat porasta prosječnih temperatura.

Urušavanje dijela Marmolade ubilo je 11 ljudi 2022. godine. Ledenjak se mjeri svake godine od 1902. i smatra se “prirodnim termometrom” klimatskih promjena.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA