8.8 C
Sarajevo
30.09.2024

Donji Vakuf: Brzom reakcijom deminera FUCZ iz minskog polja spašene dvije osobe

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sinoć je na lokalitetu Šipin Most – Turića Do na području općine Donji Vakuf, proveo operaciju “Brzi odgovor” prilikom koje su spašene dvije osobe iz obilježenog minskog polja.

Služba civilne zaštite Donjeg Vakufa, putem Kantonalne uprave civilne zaštite Travnik, u posljepodnevnim satima obavjestila je FUCZ da su dvije osobe ušle u minski sumnjivo područje.

“U skladu sa procedurom za “Brzi odgovor”, odmah je pokrenuta operacija spašavanja i na lice mjesta upućen deminerski tim FUCZ sa deset pripadnika. Obavješten je i regionalni ured BH MAC-a Travnik koji je na teren uputio svog predstavnika. Nakon dolaska na teren ostvarena je telefonska komunikacija sa licima koja su se nalazili u minski rizičnom području kako bi se spriječilo njihovo pomjeranje kojim bi se, zbog mogućnosti kontakta sa eksplozivnim sredstvom, doveli u dodatnu opasnost” – naveli su u saopštenju iz Federalne uprave civilne zaštite.

- OGLAS -

Nakon procjene na licu mjesta, pristupilo se deminiranju sigurne staze, nakon čega su lica izvedena iz minskog polja, na sigurnu površinu i predata patroli Policijske stanice Donji Vakuf. U spašavanju dva lica iz minskog polja, pored deminera FUCZ sudjelovali su i pripadnici Policijske stanice Donji Vakuf, Službe za društvene djelatnosti, opću upravu i civilnu zaštitu Donji Vakuf i BH MAC-a RU Travnik.

Prilikom formiranja sigurne staze do lica koja su se nalazila u minskom polju, pronađene su i obilježene dvije protivtenkovske mine TMRP-6 i jedna protivpješadijska mina PMR-2A.

- Advertisement -

Federalna uprava civilne zaštite i ovim putem upozorava na rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, pa skreće pažnju na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama.

“Obavještavamo javnost da je već duže vremena dostupna besplatna aplikacija “BH Mine Suspected Areas” koja omogućava da građani, uz pomoć pametnih telefona, mogu u svakom trenutku vidjeti lokaciju na kojoj se trenutno nalaze i njenu udaljenost od područja za koje se sumnja ili je potvrđena njena miniranost” – rekli su iz Federalne uprave civilne zaštite.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA