18.8 C
Sarajevo
01.10.2024

HAOS U NAJAVI?! Izrael izdao naredbu o evakuaciji trideset sela u južnom Libanu

Nejasno je zašto je Izrael tražio od stanovnika određenih gradova na jugu, a ne susjednih, da se evakuišu, niti je jasno zašto im je naredio da se evakuišu tako daleko na sjever.

Izraelski vojni glasnogovornik naredio je stanovnicima oko trideset pograničnih sela u južnom Libanu da se evakuišu, te im poručio da krenu sjeverno od rijeke Awali dok se budu izvodili “ograničeni” napadi na Liban.

Rijeka Awali je malo sjevernije od Sidona, daleko izvan onoga što se danas smatra poprištem borbi u Libanu.

Nejasno je zašto je Izrael tražio od stanovnika određenih gradova na jugu, a ne susjednih, da se evakuišu, niti je jasno zašto im je naredio da se evakuišu tako daleko na sjever.

- OGLAS -

Osim 30 sela koje je naveo portparol izraelske vojske, mnoga sela južno od rijeke Awali, uključujući Sidon i južni grad Tir, nisu dobila ovakve naredbe.

“IDF ne želi da vam naudi i zbog vaše sigurnosti morate odmah evakuirati svoje domove“, rekao je portparol Izraelske vojske Avichay Adraee u objavi na X, dodajući da će Izrael reći stanovnicima kada se mogu vratiti kućama.

- Advertisement -

Saopćenje u podne uslijedilo je nakon što su Izraelci rekli stanovnicima da se ne kreću ka jugu pored reke Litani, oko trideset km dalje od plave linije koju su povukle UN koja razdvaja Liban i Izrael.

Izraelci su skoro godinu dana tražili da se Hezbollah ukloni iz područja južno od Litanija, jer su ga borci koristili kao bazu za raketne napade na sjever Izraela. Hezbollah je do sada odbijao ovaj zahtjev.

U međuvremenu je Španija, koja komanduje mirovnim snagama UN-a u Libanu, poručila Izraelu da prekine kopnenu operaciju.

Mirovne snage UN-a u Libanu, UNIFIL, saopćile su u utorak da ju je Izraelska vojska obavijestila o svojoj namjeri da preduzme ono što su Izraelci nazvali “ograničenim kopnenim upadima”.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares pozvao je Izrael da prestane s kopnenim napadima u južnom Libanu kako bi se izbjegla eskalacija sukoba u regiji.

“To je nepodnošljiv sukob i sada mora prestati. Ne možemo se pomiriti s time da je rat normalan način odnosa među narodima Bliskog istoka. Za postizanje mira postoji samo jedan način: poštovanje međunarodnog humanitarnog prava. Ova spirala nasilja mora prestati”, naveo je on.

Također je pozvao na prekid vatre i oslobađanje talaca u Gazi. Španija komanduje Privremenim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) od februara 2022., a tamo je ta zemlja rasporedila preko 650 svojih vojnika kao dio snaga od 10.000 ljudi.

Reuters prenosi da je UNIFIL u saopćenju naveo da su mirovne snage, uprkos razvoju događaja u Libanu, ostale na poziciji. Također je poručio Izraelu da je “svaki prelazak u Liban kršenje libanonskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te kršenje rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a”.

Izrael je ranije optužio Libansku vladu da ne provodi rezoluciju 1701, koja poziva da Libanska vojska i mirovne snage UN-a budu jedine dozvoljene naoružane grupe između rijeke Litani i plave linije koju su povukle UN koja razdvaja Izrael i Liban. Granica je povučena, a rezolucija je usvojena 2006. Izrael optužuje Liban da je dozvolio Hezbollahu da izgradi uporište južno od Litanija.

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA