22.7 C
Sarajevo
02.10.2024

Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Svjedočit će osuđeni Marko Trifković Žižan

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, prihvatilo je prijedlog odbrana te će na sljedećem nastavku suđenja Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. oktobra 2018. godine, na Alipašinom Polju, biti kao svjedok ispitan Marko Trifković.

On je bio trećeoptuženi u ovom predmetu, ali je nedavno, prema sporazumu o priznanju krivice, osuđen na 15 godina zatvora. Sud je izdao naredbu da se 7. oktobra Trifković iz KPZ Zenica, gdje trenutno izdržava kaznu, dovede na pretres.

Marko Trufković Žižan zajedno je s Marinkovićem i Macanom kobne noći bio na Alipašinom Polju prilikom krađe Golfa 6, hrvatskih oznaka. U momentu kada je pucano na policajce, Trifković je bio pod haubom Golfa.

- OGLAS -

Odbrane Marinkovića i Macana interesira šta je sve Trifković priznao zbog čega su ranije zatražili da im se dostavi njegova presuda, a sada traže i njegovo saslušanje.

Inače, na jučerašnjem pretresu Tužlaštvo je uložilo dokaz repliku. Riječ je o dopisu Tužilaštva BiH, a koji se odnosi na prigovor odbrane zakonitosti pribavljanja dokaza iz Sky aplikacije.

- Advertisement -

Prema navodima iz optužnice, optuženi su koristili kriptovani telefon sa Sky aplikacijom, a koji su bazne stanice telekom-operatera registrirale u noći ubistva.

Odbrana Save Marikovića uložila je akt PU Istočno Sarajevo o boravku Save Marinkovića 26. oktobra 2018. u službenim prostorijama. Tužilaštvo nije imalo ništa protiv ulaganja ovog dokaza, ističući da su i svjedoci potvrdili da je bio u PU istočno Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA