20 C
Sarajevo
02.10.2024

Ukrajinci vape za pomoći! “Osnujte tribunal za zločine u Ukrajini kao što ste za bivšu Jugoslaviju!”

"Svima je jasno da treba formirati poseban međunarodni sud za ratne zločine u Ukrajini. Tako je svojevremeno stvoren poseban Međunarodni sud za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije", ističe Levchenko.

Bivši ukrajinski diplomata u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i svijetu.

„Doznalo se za još jedan ratni zločin koji su počinili ruski okupatori – strijeljanje šesnaest ukrajinskih ratnih zarobljenika od strane ruskih vojnih lica u zoni borbenih dejstava kod sela Nikolajevka i Suhij Jar u Donjeckoj oblasti. Ovo je najmasovniji slučaj pogubljenja ukrajinskih ratnih zarobljenika na liniji fronta. Nažalost, ubijanje i mučenje zatvorenika je raširena i svrsishodna praksa u Rusiji, što potvrđuju mnoge činjenice i direktna svjedočanstva. Svaki ruski zločin se istražuje; ubice neće ostati anonimne i nekažnjene. Ukrajina se striktno pridržava Ženevskih konvencija, zakona i običaja ratovanja. To potvrđuje privrženost Ukrajine evropskim vrijednostima i normama međunarodnog prava. U vezi sa navedenim zločinom, Ured glavnog tužioca Ukrajine je skrenuo pažnju da je ‘na objavljenom videosnimku zabilježeno kako su, pod kontrolom neprijatelja, zarobljeni  vojnici Oružanih snaga Ukrajine; izašli su iz šumice, nakon što su se postrojili, a okupatori su namjerno otvorili vatru na njih’, kažu iz Tužiteljstva. Nakon toga su Rusi ubili one ranjenike koji su davali znake života. Takvi postupci krše Ženevske konvencije i kvalifikuju se kao težak međunarodni zločin.

‘Ovo je najmasovniji poznati slučaj pogubljenja ukrajinskih ratnih zarobljenika na liniji fronta. I ovo je još jedan dokaz da ubistva i mučenja zarobljenika nisu slučajnost, već svrsishodna politika ruskog vojnog i političkog vrha’, istakao je generalni tužilac Ukrajine A. Kostin. Pokrenuta je pretkrivična istraga o činjenici kršenja zakona i običaja ratovanja, a koje se odnose na ubistvo s namjerom. Pokrenute su i istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti zločina. Istovremeno, ukrajinski ombudsman D. Lubinets je napomenuo da je već poslao pisma UN-u i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u vezi sa spomenutim zločinom Rusa.

- OGLAS -

‘Sistematski zločini nad ukrajinskim ratnim zarobljenicima moraju biti zaustavljeni, a oni koji su ih počinili moraju odgovarati’, dodao je on.

Nažalost, slučajevi pogubljenja ukrajinskih ratnih zarobljenika od strane ruskih okupatora nisu neuobičajeni. U posljednje vrijeme na mreži se redovno pojavljuju odgovarajući brutalni videozapisi. Konkretno, nedavno je objavljen video na kojem se vidi kako Rusi pucaju u tri ukrajinska zarobljenika. Ukrajinski vojnici su izašli iz podruma zgrade podignutih ruku, Rusi su ih spustili licem na zemlju i pucali u njih. Ova trojica ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su strijeljani u blizini Robotina u regiji Zaporožje, bili su vojnici 82. zasebne amfibijske jurišne brigade. Borci su zarobljeni nakon zadobijenih povreda i kontuzija različitog stepena težine. Ovo krivično djelo je uvršteno u jedinstveni registar pretkrivičnih istraga, a materijali predmeta će biti proslijeđeni Međunarodnom krivičnom sudu. Prije ili kasnije, ratni zločinci iz Ruske Federacije će za svoja zlodjela odgovarati pred Međunarodnim krivičnim sudom.

- Advertisement -

Vojnici ruske 76. gardijske zračno-desantne divizije, poznate kao ‘Pskovska zračno-desantna divizija’, vjerovatno su bili uključeni u pogubljenje trojice ukrajinskih ratnih zarobljenika u blizini Zaporožja. Ruski agresori su pucali i na dvojicu ukrajinskih vojnika koji su se predali u blizini sela Stepove u pravcu Avdijevka u oblasti Donjeck. Bili su primorani da se predaju jer im je ponestalo municije.

Ukrajinski službenici za provođenje zakona također su započeli istragu o ubistvu nenaoružanih ukrajinskih ratnih zarobljenika od strane okupatora u blizini sela Kliščijevka u Donjeckoj oblasti. Na snimku je zabilježeno da komandant jedne od jedinica Ruske vojske tokom napada na rovove Oružanih snaga Ukrajine daje naređenje da se neprijatelj ne zarobi.

Ruska vojska je upucala jednog nenaoružanog zarobljenika koji im je prišao podignutih ruku, a drugog su ubili, bacivši granatu u zemunicu. Rusi su mačem pogubili i nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika. Nivo barbarstva i krvoločnosti je nedokučiv. Ovakvi postupci su grubo kršenje Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima. Dokle će svijet gledati kako Rusija otvoreno pokazuje prijezir prema bilo kakvim normama i zakonima…? Ukrajinski ombudsman D. Lubinets izjavio je da ovakva pokazna pogubljenja očigledno imaju za cilj zastrašivanje i demoralizaciju ukrajinskog društva. Teroristička zemlja Rusija nastavlja da pokazuje potpuno nepoštovanje zakona i osnovnog ljudskog morala.

Svima je jasno da treba formirati poseban međunarodni sud za ratne zločine u Ukrajini. Tako je svojevremeno stvoren poseban Međunarodni sud za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Izostanak kažnjavanja za ratne zločine povlači za sobom naknadna krivična djela slične prirode u budućnosti. Stoga je stvaranje posebnog tribunala za ratne zločine u Ukrajini predviđeno Formulom mira predsjednika Volodimira Zelenskog.

To nije u takozvanom mirovnom planu Brazila i Kine. U ovom planu ne postoji ni primjena principa UN-a u pogledu nepovredivosti postojećih državnih granica i zahtjeva za povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine, kao i stvaranja mehanizma za naplatu kompenzacije od Ruske Federacije za uništenje ukrajinskih škola, bolnica, stambenih zgrada i objekata  kritične infrastrukturne.

Kina i Brazil smatraju da je to nepotrebno, jer tada Rusija mora da plati visoku cenu za svoju agresiju na Ukrajinu. Međutim, Peking i Brazil radije štite Moskvu od odgovornosti za zločine počinjene tokom kolonijalnog rata protiv Ukrajine. Istovremeno, da bi podržali Rusku Federaciju kao svog partnera u okviru BRICS-a, Kina i Brazil pozivaju zemlje globalnog juga i druge države samo da podrže njihov mirovni plan, koji ima važne tačke, ali ne predviđa suštinske stvari za okončanje rata u Ukrajini. Peking podržava Moskvu na sve moguće načine u ratu protiv Ukrajine, a istovremeno želi da se prikaže kao neutralna zemlja i mirotvorac. Neće uspjeti.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA