15.5 C
Sarajevo
03.10.2024

Boris Johnson tvrdi da je Netanyahu sakrio prislušne uređaje u njegov toalet

Johnsonovi memoari su izazvali reakcije u Londonu čak i prije objavljivanja.

Boris Johnson je kazao da je pronašao prislušni uređaj u svom ličnom toaletu u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije nakon što izraelski premijer Benjamin Netanyahu netom prije koristio prostorije.

Bivši premijer je naveo da je njegov sigurnosni tim pronašao prislušne uređaje u toaletima nakon što je Netanyahu koristio te prostorije. Dvojica državnika se sastala 2017. kada je Johnson bio britanski ministar vanjskih poslova.

Ova tvrdnja se spominje u Johnsonovim memoarima “Unleashed” koji će biti izdati 10. oktobra. Kopije memoara su podijeljene novinama Daily Telegrapha.

- OGLAS -

“Bibi se tamo zadržao neko vrijeme i, možda je slučajnost, a možda i nije, ali rečeno mi je da su kasnije, kad su radili redovno pretraživanje za prislušne uređaje, pronašli prislušni uređaj u toaletu”, piše Johnson dok se prisjeća sastanka.

Telegraph je insistirao na tome da bivši premijer otkrije više detalja o onome što se dogodilo, ali Johnson im je rekao: “Mislim da je sve što trebate znati o tom događaju napisano u knjizi.”

- Advertisement -

POLITICO je 2019. godine izvijestio da je Američka vlada vjerovala da je Izrael odgovoran za postavljanje uređaja za prisluškivanje mobilnih telefona u blizini Bijele kuće i drugih osjetljivih lokacija širom Washingtona. Ovi uređaji su dizajnirani da prevare mobilne telefone kako bi im otkrili svoje lokacije i identifikacione razne informacije.

Johnsonovi memoari su izazvali reakcije u Londonu čak i prije objavljivanja.

Bivši premijer, koji je smijenjen s funkcije 2022., otkrio je detalje o zdravlju kraljice Elizabete II pretkraj njenog života i optužio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je pokušao “kazniti” Ujedinjeno Kraljevstvo zbog izlaska iz EU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA