22 C
Sarajevo
04.10.2024

U toku hitna sjednica Vijeća ministara; Krišto pozvala zemlje EU da pruže žurnu pomoć BiH

U toku je hitna sjednica Vijeca ministara Bosne i Hercegovine, nakon katastrofalnih posljedica nevremena koje su pogodile dijelove BiH. Predsjedavajuća VM BiH Borjana Krišto izrazila je sućut porodicama stradalih, uz solidarnost prema svim pogodenim područjima u našoj zemlji, saopćeno je iz VM BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pozvala je članove Vijeća ministara BiH na pripremu žurne vanredene sjednice vezanu za pomoć žrtvama poplava i sanaciju posljedica.

Vijeće ministara BiH će aktivirati sve dostupne mehanizme, uključujući i EU operativni centar. Pozvala je zemlje EU-a i regije da pruže žurnu pomoć Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Prema informacijama koje dolaze od nadležnih tijela sa svih nivoa vlasti, najgore je pogođena Jablanica, koja je prometno odsječena, uz dijelove Konjica, kao i prostora srednje Bosne, gdje su Kiseljak, Kreševo i Fojnica najviše pogođeni.

Predsjedavajuća Krišto uputila je najdublju sućut porodicama i rodbini stradalih te je istaknula pomoć Vijeća ministara BiH onima koji su direktno materijalno pogođeni ili na bilo koji način i dalje ugroženi, saopćeno je.

- Advertisement -

Predsjedavajuća Krišto se također zahvalila premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Vladi RH, koji su već jutros ponudili svoju pomoć.

Zahvalila se i specijalnom predstavniku Europske unije Luigiju Soreci, koji je također stavio na raspolaganje kapacitete Ureda EU-a u Sarajevu kako bi se krizna situacija čim prije dovela u normalne okvire, kao i drugim institucijama EU-a te međunarodnim prijateljima koji su uputili želju da pomognu, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA