11.6 C
Sarajevo
04.10.2024

IZ MINUTE U MINUTU | Apokaliptične scene širom BiH! Raste broj mrtvih! Dječaku iz Jablanice se bore za život (FOTO+VIDEO)

NA FACE-u pratite dešavanja o poplavama u BiH iz minute u minutu.
Širom zemlje došlo je do odrona, bujica i poplava, brojni putevi su neprometni, a stanovništvo ugroženo.

Obilne padavine koje su jučer zadesile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u bh. gradovima. Širom zemlje došlo je do odrona, bujica i poplava, brojni putevi su neprometni, a stanovništvo ugroženo.

NA FACE-u pratite dešavanja iz minute u minutu.

MAPA POPLAVLJENIH PODRUČJA U BiH

- OGLAS -

18:20 Četrdeset nestalih u Jablanici. Ministar: “Bojim se da će brojke poginulih rasti

- Advertisement -

Unatoč naporima svih raspoloživih snaga s teškom mehanizacijom, uspostava ceste između Mostara i Jablanice u mjestu Komadinovo vrelo neće biti moguća do večeras. Prema najnovijim informacijama, četrdeset osoba se vodi kao nestalo na području Donje Jablanice, dok je u tom mjestu potvrđeno šesnaest smrtnih slučajeva.

“Prije svega želim uputiti iskrene izraze saučešća porodicama čiji su članovi stradali. Bojim se da će te brojke, nažalost, rasti. Prugu i ceste ćemo obnoviti, ali ljudski životi se ne mogu vratiti,” rekao je federalni ministar Toni Kraljević.

Kraljević je također naglasio da je Vlada FBiH proglasila prirodnu nesreću te da su svi materijalni i ljudski resursi na raspolaganju za spašavanje.

Zapovjednik Stožera civilne zaštite HNK, Adil Šuta, istaknuo je da je prioritet spašavanje ljudskih života te da se koriste čamci za dostavu pomoći, dok vojska i inženjerijske snage rade na uspostavi koridora.

18:00 Vozila hitne u Jablanici dovoze poginule

Ispred zgrade Hitne pomoći u Jablanici stižu kola Hitne i kombiji dovoze tijela poginulih, javlja Dnevni avaz

17:40 Čovjek iz Jablanice: “Spasili smo dječaka kojem su roditelji poginuli na licu mjesta”

Adnan Đelmo, koji je u najtežim trenucima spašavao živote u Jablanici, podijelio je za Dnevni avaz najteže iskustvo tokom današnjeg katastrofalnog dana u BiH.

“Jedan od najtežih momenata je bio taj kada smo izvlačili tog dječaka gdje su roditelji mu preminuli, nažalost, na licu mjesta. Zatekli smo dijete pod tim podzidom; taj moment je bio najteži. Kroz šta je to dijete prolazilo… Kako smo čuli dalje, tom dječaku se bore za život. Prevezen je u bolnicu; dječak je imao sedam ili osam godina”, ispričao je Đelmo za Avaz.

17:20 Ministar sigurnosti BiH stigao u Jablanicu

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić posjetio je Jablanicu i razgovarao sa spasilačkim ekipama te načelnikom općine o najpotrebnijoj pomoći nakon poplava. Istaknuo je da će sve pogođene zajednice dobiti podršku Ministarstva sigurnosti BiH, dok će Vijeće ministara odobriti sredstva za pomoć.

Nešić je izrazio saučešće porodicama stradalih, naglasivši važnost solidarnosti s građanima koji su pretrpjeli štetu.

“Ministarstvo će koordinirati aktivnosti pomoći i, po potrebi, tražiti međunarodnu pomoć”, rekao je.

17:00 Poplava u BiH odnijela kuću, samo stepenište i ograda ostali netaknuti

Ekipa “Dnevnog avaza” je zabilježila strašne prizore, gdje je poplava odnijela kuću. Od nje su ostali samo stepenište i ograda.

16:56 Trošnik kod Fojnice razoren

Kako javlja FACE-ova reporterka s lica mjesta, selo Trošnik kod Fojnice je u potpunosti razoreno. Dodala je da je stanje jako teško i da su na kućama pričinjene višemilionske štete.

16:49 Milanović: “Sa žalošću pratim strašne vijesti iz BiH. Hrvatska je spremna pomoći”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u petak saučešće porodicama stradalih u katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini poručivši da je Hrvatska solidarna i spremna pomoći prijateljskoj i susjednoj zemlji.

16:40 Vučić: “Dovoljno je da nam iz BiH kažu i odmah šaljemo helikoptere, čamce…”

“Srbija je spremna na sve načine pomoći stanovništvu ugroženom poplavama u Bosni i Hercegovini”, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i uputio saučešće porodicama stradalih.

16:30 Buturović-Polje kod Konjica razoreno

Nakon obilnih kiša u Bosni i Hercegovini, mnogi su gradovi pogođeni poplavama, odronima i klizištima, a među njima je i Buturović-Polje kod Konjica. U poplavama u BiH dosad je poginulo osamnaest ljudi.

Prema dostupnim informacijama, ovo je mjesto praktički odsječeno od ostatka države i svijeta. Snimke dronom, koje je zabilježio Konjičanin Alen Begluk, otkrivaju puni razmjer katastrofe koja je pogodila Buturović-Polje.

16:00 Dječak među ruševinama traži prijatelja: “Ovdje mu je bila kuća. Sad ne znam gdje je”

Reporteri portala Bljesak.info u stravičnim prizorima koji su ih zatekli na području Jablanice, gdje su se probili pješke, svjedoče kako im je najpotresniji bio susret s dječakom, usamljenim među ruševinama nečega što je nekada bilo selo i njegov dom.

“Došao sam ovdje, tu mi je živio prijatelj”, rekao je dječak dok je šetao među ruševinama pa dodao: “Ovdje mu je bila kuća. Sada ne znam gdje je.”

15:40 Konaković: “Ne vjerujem da tu ima živih, nešto najgore što sam vidio u životu”

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković posjetio je Donju Jablanicu i kazao kako je to jedna od najgorih scena koje je vidio u životu.

“Jedan dio naselja je potpuno pod vodom, a drugi dio naselja pod kamenom od kamenoloma. Ovo je nešto što je zaista nestvarno. Iskreno, ne očekujem da će se pod tim ruševinama naći živi ljudi. Jedino se još uvijek ne zna je li neko ipak nije bio u tim kućama. Po povratku smo vidjeli veliki broj mehanizacije koja ide prema Jablanici. Svi su dolje. Od Oružanih snaga, policije, Tužilaštva HNK, Gorskih službi spašavanja, Specijalna jedinica Federalne uprave policije. Dolje je i veliki broj ljudi koji su u stanju šoka, mnogi su izgubili svoje porodice. Zaista jedna nevjerojatna i teška situacija”, kazao je Konaković za Dnevni avaz.

15:30 Ovako izgleda Jablanica nakon strašnih poplava

Najteža je situacija u Jablanici. Potvrđeno je da je najmanje šesnaest poginulih, a ministar odbrane BiH rekao je da su u tom mjestu nestali deseci ljudi.

15:15 U poplavama u Jablanici najmanje šesnaest mrtvih

U stravičnim poplavama na području Jablanice do sada je smrtno stradalo šesnaest osoba, potvrđeno je za portal Avaz iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

15:00 Još jedna žrtva u Fojnici: Iz automobila izvučeno tijelo muškarca

U mjestu Gojevići kod Fojnice tijelo muškarca izvučeno je iz jednog od poplavljenih automobila. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite tijelo su predali nadležnoj policijskoj upravi, javlja N1. Podsjetimo, ranije je objavljeno da je u Fojnici usljed poplava smrtno stradala i jedna žena.

14:50 Britanski specijalci tragaju za ljudima u ruševinama u Jablanici

Specijalci iz Velike Britanije borave u Bosni i Hercegovini kako bi obučili timove Oružanih snaga za potragu za nestalim u ruševinama, ali nakon poplava i odrona, uz odobrenje Ambasade Velike Britanije u BiH, zaputili su se ka Hercegovini kako bi pomogli ugroženom civilnom stanovništvu.

14:30 Helikopterom EUFOR-a spašeno dijete i žena, timovi Oružanih snaga pokušavaju prići pogođenim područjima

Oružane snage Bosne i Hercegovine poslale su više timova ka mjestima pogođenim poplavama i odronima. U operaciju spašavanja uključen je helikopter, inžinjerske mašine, te pješadijske jedinice OSBiH. Kako saznaje N1, helikopterom EUFOR-a djelovao je na području Donje Jablanice te je iz ruševina izvučeno dijete i jedna žena.

14:20 U Federaciji BiH proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano poplavama

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u petak 4. oktobra, donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima u FBiH. Formiran je i Krizni štab koji ima zadatak koordinacije sa štabom CZ FBiH. 

14:00 GSS Prenj spasio muškarca iz bujičnih poplava

13:40 Načelnik Kreševa: “Ovo su apokaliptične scene”

“Bilo je životno ugroženih, jutros smo imali dvije intervencije. Trenutno je u toku akcija spašavanja u naseljenom mjestu Gunjani. Pripadnici GSS-a spašavaju majku sa dvoje djece u kući koja je odsječena od svijeta i vjerujem u pozitivan ishod. Ovo su apokaliptične scene. Ni puno stariji Kreševljaci ovo ne pamte da je u kratkom roku palo toliko kiše, pa su mali potoci postali velike rijeke, a Kreševka je od potoka postala velika rijeka koja nosi mostove”, kaže za N1 načelnik Općine Kreševo Renato Pejak.

13:45 Novi snimci iz Kiseljaka: Brojni automobili u potpunosti pod vodom, sve hitne službe na terenu
Voda je ušla u stambene objekte, ceste i automobili su pod vodom. Sve hitne službe s područja općine Kiseljak su na terenu kako bi pomogli stanovništvu.

13:32 Krizni štab Civilne zaštite Općine Fojnica: “Proglašeno stanje nesreće, ima poginulih”

Bujične poplave, a potom i odroni i klizišta zahvatili su sela u blizini Fojnice. Sve ih zadesilo u snu i morali su brzo reagovati. Nažalost, Krizni štab Civilne zaštite Općine Fojnica potvrdio je da ima i ljudskih žrtava. Proglašeno je stanje nesreće.

13:00 Poginula žena u poplavama na području Fojnice

Prilikom pregleda objekata u jednoj kući, oštećenoj od poplava, u mjestu Dusina u Fojnici, pronađeno je beživotno tijelo starije ženske osobe.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici policije i tužilaštva, a za sada nije poznato više detalja.

12:52 Neslužbeno: I u Fojnici bi moglo biti žrtava poplava

12:50 U Kantonalnoj bolnici u Mostaru zbrinut prvi val evakuisanih

12:48 Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović uputio je saučešće porodicama stradalih u poplavama i klizištima

„Izražavam najdublje saučešće porodicama stradalih u poplavama i klizištima koje su pogodile našu državu. S dužnim pijetetom prema stradalima, dijelim bol i tugu svih članova porodica žrtava u ovim teškim trenucima. Svim povrijeđenima želim što brži oporavak.”

12:40 Kiseljak pod vodom: Teška mehanizacija na terenu

Brojna teška mehanizacija se nalazi na terenu kako bi očistila riječna korita od nanosa te omogućilo nesmetan protok vode.

Saobraćanje vozilima u određenim dijelovima Kiseljaka nije moguće, ali ni kretanje pješaka, pa su iz KUCZ SBK pozvali stanovništvo da ne napuštaju svoje domove.

12:30 Zakazana vanredna sjednica Vlade KS: Uputit će se pomoć poplavljenim područjima, svi pacijenti se primaju u KCUS i Opću bolnicu

“Uputit će se pomoć najteže pogođenim područjima. Direkcija robnih rezervi KS priprema pakete najnužnije pomoći ugroženom stanovništvu”, naveli su iz Vlade KS.

“Sve ustanove socijalne zaštite KS stavit će na raspolaganje svoje kapacitete ukoliko bude potreban smještaj za djecu i starije osobe s poplavom ugroženih područja”, poručuju iz Vlade KS.

12:25 Jablanica: U toku evakuacija zaseoka u blizini mjesta Aleksin han

“U toku je evakuacija jednog zaseoka u blizini mjesta Aleksin han, ispod Komadinova vrela gdje se formirala neka neprirodna akumulacija, voda koju je zaustavila željeznička pruga, odnosno taj nasip, te da ne bi došlo do pucanja i novog vala, izvlače se ljudi kako ne bi došlo do novih stradavanja”, rekao je šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ, Darko Juka.  

12:11 Potvrđeno četrnaest mrtvih u Jablanici

Darko Jukan, šef Odjela za odnose sa javnošću, potvrdio je da je u Jablanici najmanje četrnaest mrtvih. 

11:55 Poplave odnose sve veći broj života: Broj bi mogao biti dvocifren

Iz Federalne uprave policije (FUP), portal Raport saznaje da imaju informaciju o deset smrtno stradalih u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Zbog dramatične situacije i velike površine poplavljenih područja, strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći.

12:00 Vojska ide u Jablanicu

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga BiH na širem području općine Jablanica.

12:02 Spasioci tragaju za preživjelima na području Neretvice

Spasioci su na terenu, a ekipa GSS Prenj od sinoć traga za unesrećenima.

11:30 Crne prognoze: Najmanje petnaest mrtvih u katastrofalnim poplavama i klizištima

“Prema informacijama koje dobijam sa terena, oko dvadeset osoba je nestalo u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Jablanicu, izjavio je za “Avaz” ministar odbrane BiH Zukan Helez. 

“Ali broj žrtava, nažalost, raste”, kaže Helez.

11:18 Evakuisana žena iz Jablanice u osmom mjesecu trudnoće

Iz Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” nam je potvrđeno da su ekipe uspjele evakuirati žensku osobu u osmom mjesecu trudnoće koja je potom dovezena u ovu bolnicu. Trudnica je podvrgnuta operativnom zahvatu i za sada je stabilno, ali je, nažalost, izgubila bebu.

11:25 Obustavljena nastava u Nevesinju

Nevrijeme koje je noćas pogodilo Hercegovinu odnijelo je krov na zgradi Gimnazije Nevesinje i nastava je obustavljena, izjavila je Srni direktorica Srednjoškolskog centra ”Aleksa Šantić” u Nevesinju, Dragana Budalić.

11:09 Proglašeno stanje nesreće za područje općine Kiseljak

Zbog obilnih padavina koje su tokom noći pogodile Kiseljak i uzrokovale poplave, proglašeno je stanje nesreće.

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik Kiseljaka na sjednici održanoj 4. oktobra 2024. donijelo je odluku o proglašenju stanje nesreće uzrokovano obilnim padavinama.

Odluka je na snagu stupila odmah, a prestat će važiti s danom donošenja Odluke o prestanku prirodne nesreće od poplava u Kiseljaku. Aktivirane su sve službe, centri i preduzeća čije je angažovanje neophodno radi provođenja mjera zaštite.

11:07 Klizište odnijelo cestu M-17 kod Jablanice

Naime, na snimku se vidi da je klizište skoro pa uništio cestu M-17 kod Jablanice.

11:04 Džamija u Jablanici potpuno potopljena

Na fotografijama koje su objavljene na Facebooku vidi se potpljena džamija koja izgleda kao da je u jezeru.

10:55 U Varešu proglašeno stanje prirodne nesreće

“Nakon obilnih kiša koje su se desile na području općine Vareš, rijeka Stavnja se izlila i ide regionalnom cestom. Većina lokalnih puteva je neprohodna zbog obilnih padavina i potoka. Potporni zid je obrušen na zgradu u Vareš-Majdanu i stanari ne mogu izaći iz svojih domova. Klizište u Dabravinama je odnijelo štalu. Tunel je poplavljen vodom. Pripadnici službe za Civilnu zaštitu i Profesionalne vatrogasne jedinice su na terenu te pomažu građanima i rade na sanaciji posljedica“, naveli su iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

10:50 U Komadinovom Vrelu kod Jablanice se organiziraju službe GSS-a, put neprohodan

Kako je potvrđeno, na toj dionici organiziraju se službe GSS-a, kao i specijalne jedinice MUP-a HNK.

10:26 Komšić izrazio saučešće porodicama nastradalih u poplavama

“Izražavam najiskrenije saučešće porodicama nastradalih u poplavama koje su zadesile našu zemlju. U ovim teškim trenucima izražavam duboku solidarnost sa građanima koji su pogođeni vremenskim nepogodama i stojim na raspolaganju za svaki vid pomoći. Institucije BiH poduzet će sve mjere kako bi posljedice poplava što brže bile sanirane i kako bi stanovništvu bila pružena adekvatna pomoć”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

10:40 Odroni i poplave prekrili kuće u Donjoj Jablanici, viri samo vrh munare: GSS se probija do njih

Poplave i odroni koje je uzrokovalo nevrijeme prekrili su potpuno kuće u Donjoj Jablanici. Na fotografijama se vidi kako vire samo krovovi. Iznad odrona i poplavljene Donje Jablanice viri samo munara od džamije.

10:46 Premijer FBiH Nermin Nikšić stigao u Jablanicu

10:02 Alternativni pravci iz Sarajeva za Mostar: Obustavljen saobraćaj oko Jablanice

Iz BIHAMK-a su istaknuli da je jedini sigurni pravac preko Bugojna i Kupresa.

10:20 Nezvanične informacije govore da je u Jablanici petero poginulih

Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNŽ, nije mogao potvrditi brojke, no kazao je kako je određen broj osoba smrtno stradao, dok informacije sa terena govore i o većem broju teško povrijeđenih.

10:00 Stanovnici Breze u problemima: Izlila se rijeka Stavnja

Strašno nevrijeme zadesilo je i stanovnike Breze. Poplavljene su ulice, prateći objekti, a najviše su stradala poljoprivredna imanja. Rijeka Stavnja gotovo je došla do mosta u Bulbušićima i prijeti da ga potopi.

9:33 Srušeni mostovi, brojna klizišta

”Cestovne, telefonske i internetske veze su u prekidu. Počevši od Mostara, u Drežnici je velika bujica Drežanke srušila par mostova, odnijela dvadesetak automobila i za sada nemamo podatak o ljudskim žrtvama na tom području. Zbog odrona, cesta M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodna”, navedeno je u izvješću dok s terena dolaze informacije da su dvije osobe smrtno stradale.

Najteža situacija, prema saznanjima s terena, jeste u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović-Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero”, saopćeno je iz Civilne zaštite.

9:44 Helez potvrdio da ima žrtava i kazao da helikopteri idu na intervencije

Ministar odbrane BiH Zukan Helez potvrdio je za N1 da ima žrtava u poplavama u Jablanici, te kazao da je helikopter EUFOR-a već aktivan. Helikopteri Oružanih snaga BiH će biti aktivirani. 

9: 49 Odron na pruzi Jablanica – Drežnica

Strahuje se da ima žrtava. Zatražena je pomoć Oružanih snaga BiH.

9:15 Potvrđeno da ima žrtava

Marija Buhač, premijerka HNK potvrdila je da ima ljudskih žrtava!

9:18 U toku spašavanje djeteta u Jablanici

Premijerka HNK potvrdila je da pokušavaju angažirati helikopter kako bi se spasilo dijete u Jablanici!

9:08 Srušene kuće i blokirane ceste u Hercegovini: Više nastradalih i nestalih u poplavljenim područjima

U mjestu Ostrožac betonska podzida se srušila na kuću u kojoj je ostala zaglavljena jedna osoba. U Buturović-Polju je poplavljen veliki broj kuća zbog izlijevanja iz korita rijeka Neretvica i Seončica. Veliki broj vozila su bujice odnijele u Jablaničko jezero. Dvije kuće su srušene. Sve putne komunikacije prema Buturović-Polju su u prekidu. U prekidu je putna komunikacija prema Jablanici iz Mostara.

8:53 Nastava u poplavljenim područjima odgođena

Nastava u Kiseljaku, Fojnici i Jablanici je odgođena. 

9:00 Stanje alarmantno i u Drežnici

8:50 Vlada HNŽ-a apelira na građane da ne idu prema Jablanici i Konjicu zbog kritične situacije

Iz Ureda predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) apelirali su jutros na građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu zbog  krajnje kritične situaciju na sjeveru HNŽ-a, gdje su zbog iznimno velikih oborina, izlijevanja rijeka i odrona potpuno prekinute prometna, te djelimično i telekomunikacijska infrastruktura.

8:50 Dramatično stanje i u Kreševu

8:40 Alarmantno stanje i u Kiseljaku: Poplavljene ceste, dvorišta, podrumi, odgađa se i nastava

Velika količina oborina pala je na kiseljačkom i kreševskom području. Poplavljene su ceste, dvorišta, podrumi. U Kiseljaku mještani kažu da ne pamte toliku količinu kiše.

8:37 Poplave i u Fojnici: Poplavljen veliki broj objekata

Zbog velike količine kiše koja je sinoć pala i Fojnica je pored Jablanice i Kiseljaka poplavljena. Situacija u ovm gradiću je dramatična, voda je poplavila veliki broj objekata.

8:30 Brojni odroni, saobraćaj zaustavljen

Iz BIHAMK-a su upozorili da na magistralnom putu Konjic  Jablanica  Mostar, kao i na putu Jablanica  Prozor i Jablanica  Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz zbog čega je saobraćaj obustavljen.

“Obilne kišne padavine koje su noćas pogodile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme. U područjima gdje pada kiša apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu”, upozoravaju iz BIHAMK-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA