11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Prof. Vedran Zubić o poplavama u BiH: “Ovo je erozija! Spržili smo šumu i preusmjerili riječni tok!”

Prof. Vedran Zubić uputio oštru poruku bh. političarima: “Bave se kvazipolitikom! Logika je obavijestiti ljude po terenu, preko SMS poruka! To je bolje nego da im se kuca na vrata i kaže: ‘Glasaj za mene!’”
Hadžifejzović: "Zašto je došlo do bujične katastrofe u BiH?!" Zubić: “Kada se bujica dogodila, nosila je mulj! Voda najbolje oblikuje sve – to fascinira! Imate krečnjačku zonu gdje se posjekla šuma! Deforestacija! Kada nema šume, nema se šta čuvati! Bujica ima enormnu kinetičku energiju! Oni su ti koji devastiraju i zatrpavaju!”

Sarajevski profesor geografije, Vedran Zubić, u večerašnjem je izdanju “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem” objasnio razloge koji su doveli do bujične katastrofe u Bosni i Hercegovini.

Hadžifejzović: “U Jablanici se vidi da je džamija potpuno potpljena! Jutros je bio i zemljotres?”

Zubić: “To dvoje nije povezano! Komadinovo vrelo je izvor vode koji nastaj pod hidrostatskim pritiskom! Dešava se kao pretis-lonac, zato voda vri i otuda naziv Vrelo! Svi radovi koje izvodimo, hidrocentrale i ostale, svašta smo uradili jer smo preusmjerili riječni tok. Jablanica je primila tromjesečne padavine za jedan dan! Također postoji i to koliko vegetacija može primiti vode i to utječe na poplave, zbog deforestacije! U različitim periodima došlo je do spržene šume. Nisu riječna korita slučajno takva kakva su! Kada ih sužavamo, pravimo problem! Kada su temperaturni ekstremi, tada imamo velike probleme! Pola države naše je krečnjak! To su sve planine, kraška polja! Nema vode na površini u kraškim poljima, ali ima podzemne vode! Trebišnjica, Trebižat – vode ima, ali je u podzemlju! I to je mnogo veći problem! Najveći problem je planinski reljef koji je omogućio stvaranje bujica i bujičnih poplava koje nose sve pred sobom!” 

- OGLAS -

Hadžifejzović: “Kako niko od meteorologa ovo nije mogao naslutiti?” 

Zubić: “Mi ni u čemu ne slušamo upozorenja – bavimo se kvazipolitikom! Ovo su pitanja kojima se trebamo baviti! Doći će do velike kondenzacije zbog povišenih temperatura u Mediteranu! Nije nas iznenadila ova situacija! Situacija se mogla pretpostaviti zbog količine padavina! Meni je upitan bio i drinski prostor! Morat ćemo početi slušati nauku! Logika je obavijestiti ljude po terenu, preko SMS poruka! To je bolje nego da im se kuca na vrata i kaže: ‘Glasaj za mene!’ Službe treba odmah da budu na terenu u slučaju da se nešto desi!” 

- Advertisement -

CIJELO GOSTOVANJE PROF. VEDRANA ZUBIĆA POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA