13.8 C
Sarajevo
05.10.2024

Nakon kritične noći vodostaji rijeka u USK u padu, situacija se stabilizira

Zbog obilnih padavina i rasta vodostaja, Unsko-sanski kanton suočava se s vanrednim hidrološkim stanjem, kako je i prognozirano. Rijeke Una, Sana i Sanica bilježe promjene u vodostaju, no trenutno stanje pokazuje smirivanje situacije u većini naselja.

Prema posljednjim podacima mjerenim u 12.00 sati, vodostaji rijeke Une na ključnim tačkama u Kantonu, poput Kulen Vakufa, Ripča i Bihaća, pokazuju blagi pad. U Martin Brodu i Kraljama, stanje je nepromijenjeno u odnosu na jutrošnje podatke. U naselju Pokoj vodostaj je u porastu, što je očekivano s obzirom na prolazak vodenog vala kroz Bihać. Taj porast predstavlja prirodan slijed, te se situacija pažljivo prati.

U Sanskom Mostu, kao i u naselju Sanica, vodostaji rijeke Sane pokazuju tendenciju opadanja. Mjerenja pokazuju da je u Ključu vodostaj stabilan i ne bilježi promjene.

- OGLAS -

Najveći problemi zabilježeni su jučer u Kulen Vakufu, gdje su se vode izlile iz korita i poplavile pet stambenih i desetak pomoćnih objekata. Mirsad Šehić, pomoćnik gradonačelnika Bihaća za civilnu zaštitu i komandir Vatrogasne jedinice, izvijestio je da je situacija trenutno stabilna i da se voda povlači iz pogođenih područja.

Tokom dana očekuje se prolazak vodenog vala duž cijele rijeke Une, što bi trebalo dovesti do postepenog opadanja vodostaja. Iako su za vikend prognozirane nove padavine, meteorolozi ne očekuju značajnije količine kiše koje bi uzrokovale dodatni porast vodostaja. Prema trenutnim prognozama, krajem vikenda očekuje se potpuno smirivanje situacije i povratak na normalno hidrološko stanje.

- Advertisement -

Nadležne službe civilne zaštite i dalje su na terenu, spremne reagovati u slučaju pogoršanja situacije, ali se stanovništvo umiruje da opasnost od novih poplava, za sada, nije na vidiku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA