18.8 C
Sarajevo
07.10.2024

Slovački premijer neće podržati ulazak Ukrajine u NATO dok je na čelu vlade

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO dok god je na čelu vlade.

NATO želi primiti Ukrajinu nakon završetka rata s Rusijom kako bi spriječio dalju agresiju iz Moskve, ali Fico je naglasio da će njegov stav predstavljati ozbiljnu političku prepreku.

“Dok god sam premijer Slovačke, uputit ću poslanike svoje stranke da nikada ne podrže ulazak Ukrajine u NATO,” izjavio je Fico u emisiji “Pet minuta do dvanaest.”

- OGLAS -

Ficova izjava je u suprotnosti s izjavom novog generalnog sekretara NATO-a Marka Ruttea, koji je rekao da je “Ukrajina bliža NATO-u nego ikad i da će nastaviti putem ka članstvu.”

Prema osnivačkom ugovoru NATO-a iz 1949., odluke o proširenju donose se jednoglasno, što znači da Fico može blokirati članstvo Ukrajine barem do kraja svog mandata 2027. Druge zemlje bliske Rusiji u NATO-u također bi mogle usporiti taj proces.

- Advertisement -

Slična situacija desila se nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022., kada su Švedska i Finska zatražile članstvo, ali su ih Turska i Mađarska blokirale skoro dvije godine. Na kraju, ove dvije zemlje postale su članice NATO-a u aprilu ove godine.

Od kada je ponovo izabran prošle jeseni, Fico je promijenio politiku prethodne vlade prema Ukrajini, odbivši slati vojnu pomoć. Umjesto toga, obećao je da njegova vlada neće poslati “ni jedan metak” i tražio je bliže odnose s Rusijom, zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom.

Prošle sedmice, Fico je obećao da će raditi na obnovi ekonomskih i standardnih odnosa s Rusijom. Nakon gostovanja u nedjeljnoj emisiji, najavio je mogući posjet Moskvi sljedeće godine, povodom 80. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata.

Tokom govora povodom oslobađanja Slovačke od nacista, Fico je naglasio važnost ruskih žrtava, rekavši: “Sloboda je došla sa Istoka, i ništa ne može promijeniti ovu istinu”, prenosi Politico.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA