18.8 C
Sarajevo
07.10.2024

SDA tvrdi da njihov kandidat za gradonačelnika Zenice ima više glasova od Kasumovića: “Nestalo je struje kada su se brojali glasovi”

Poznati su preliminarni rezultati nakon jučer održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Prema njima je Fuad Kasumović (BHI KF) osvojio još jedan mandat gradonačelnika Zenice što je i sam sinoć potvrdio i nakon proglašenja pobjede prozvao svoje glavne protukandidate iz SDA koji su sada reagovali.

Kasumović je sinoć prozvao SDA rekavši da ih je pet puta pobijedio na izborima.

“Odmah da bude svima jasno, sa SDA neću nikave veze da imam. Ovo su peti izbori da ih ponizim u ovom gradu. Red bi bio da se promijene ljudi i da dođu drugi s kojima bi mogao sarađivati”, poručio je, između ostalog, Kasumović.

- OGLAS -

Sada su mu odgovorili iz SDA.

“Kada je u pitanju utrka za gradonačelnika, izborne rezultate ne možemo prihvatiti sve dok se ne razjasne okolnosti nestanka električne energije na više biračkih mjesta na području Grada Zenica, do kojeg je došlo tokom prebrojavanja glasova nakon zatvaranja birališta, zbog čega smo slučaj prijavili policiji te protiv NN osoba podnijeli krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, a o svemu smo informisali i Centralnu izbornu komisiju BiH”, naveli su iz SDA.

- Advertisement -

Dalje tvrde da je njihov kandidat za gradonačelnika Spahija Kozlić “nedvojbeno bio izbor građana Zenice”.

“S osvojenih više od 16.000 glasova, što je najbolji rezultat za SDA još od rahmetli gradonačelnika Husejina Smajlovića. Fuad Kasumović je ostvario strmoglav pad od oko 14.000 glasova i pored očitog izbornog inžinjeringa putem Gradske izborne komisije te biračkih odbora, na što smo ukazivali tokom predizborne kampanje. Zahvaljujemo se građanima/biračima što su svoje povjerenje dali kandidatima SDA, prepoznajući kvalitet i vizije razvoja iz izbornog programa ‘ZA spas Zenice'”, poručili su.

Inače, prema posljednjim preliminarnim rezultatima koje je jutros objavio CIK, u Zenici je dosad prebrojano glasačkih listića sa 89,51 posto, tačnije, 128 glasačkih mjesta.

Prema tim podacima Kasumović ispred stranke BHI KF vodi sa 17.101 glasova (45,52 posto) ispred Spahije Kozlića kandidata SDA zza gradonačelnika Zenice koji je osvojio 14.404 hiljade glasova (38,34 posto).

Screenshot/CIK

Iz SDA su u današnjem saopćenju naveli i to da je ova stranka osvojila najveći broj glasova za Gradsko vijeće Zenica, sa rastom od više od 4.000 glasova u odnosu na prethodne lokalne izbore. Istakli su i to da će imati najveći broj vijećnika u novom sazivu Gradskog vijeća.

Međutim, važno je istaći da iako imaju prednost nad Bosanskohercegovačkom inicijativom Kasumović Fuad (BHI KF), sve se može lako promijeniti jer je obrađeno glasačkih listića sa 71,33 posto, odnosno, 102 biračka mjesta, a nije toliko velika prednost.

Screenshot/CIK

Naime, SDA ima 8.794 (31,78 posto), dok BHI KF ima 8.546 (30,89 posto) glasova. U prednosti su za 248 glasova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA