23.8 C
Sarajevo
10.10.2024

Civilna zaštita HNK: Spasilački timovi tragaju za stradalim od ranih jutarnjih sati, angažiran veliki broj volontera

Spasilački timovi su od ranih jutarnjih sati nastavili potragu za stradalima na području Donje Jablanice, potvrđeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (OCCZHNK).

Na terenu su domaći spasilački timovi kao i timovi iz susjednih država. Pored njih angažiran je veći broj volontera koji pomažu u dostavi hrane, lijekova i saniranju nastalih šteta na ugroženom području.

“Na području Općine Jablanica, još uvijek je u prekidu opskrba električnom energijom. Radi se na otklanjanju kvarova. Isto je i sa opskrbom vodom.

- OGLAS -

U pojedinim mjestima u prekidu je mobilna i fiksna telefonija.

I dalje su u prekidu putne komunikacije sa pojedinim naseljima na području Općine Jablanica, kao i sa susjednim općinama. Radi se na njihovom čišćenju” – naveli su iz OCCZHNK.

- Advertisement -

Na temelju prikupljenih informacija iz Operativnih centara Konjic i Jablanica većina evakuiranog stanovništva vratila svojim kućama.

“Spasilačke ekipe i danas rade na pronalasku nestalih osoba i čišćenju terena. Osposobljavaju se za promet putni pravci na području Buturović Polja, a radi se i na popravku elektro mreže. U nekim selima još uvijek nema električne energije.”

Put M–17 je još uvijek je zatvoren za promet, osim za vozila sa dozvolom.

15 prijava štete 

Na području Općine Prozor/Rama na terenu su službe za cestovni promet. Svi putevi su prohodni, osim puta Gračac – Pomen. Otežano se saobraća putevima Hudutsko – Toščanica – Grevići, Gračanica – Klek , M16/2 – Gorica, Hudutsko – Lizoperci, Uzdol – Here i Jaklići – Draševo.

“Do sada je evidentirano 15 prijava štete na nepokretnoj imovini i jedna prijavu štete na pokretnoj imovini. U selima Toščanica i Hudutsko došlo je do zamućenja bazena za pitku vodu, pa pripadnici Civilne zaštite u saradnji sa Crvenim križom svakodnevno vrše dostavu vode” – naveli su.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA