19 C
Sarajevo
10.10.2024

Trumpovi saveznici zabrinuti: Boje se da će uragan Helene odlučiti izbore

Zastupnici u Sjevernoj Karolini donijeli su zakon koji će građanima pogođenima uraganom Helene olakšati glasanje, dok se saveznici Donalda Trumpa sve više brinu da će posljedice razorne oluje smanjiti odaziv birača u konzervativnim planinskim regijama te države.

Više od 100 osoba smrtno je stradalo u zapadnoj Sjevernoj Karolini nakon što je uragan Helene prošli mjesec poharao regiju, izazvavši poplave i odrone koji su uništili velik dio infrastrukture tog područja i ostavili neke gradove potpuno odsječenim.

Premda su i Trump, republikanski predsjednički kandidat te potpredsjednica Kamala Harris, demokratska kandidatkinja, rekli da su usredotočeni na napore za oporavak, oluja ima očite političke implikacije uoči izbora 5. novembra.

- OGLAS -

Sjeverna Karolina jedna je od sedam swing država u kojima i Harris i Trump imaju izglede za pobjedu, a njihove se kampanje bore za svaki glas. Područje koje je uragan Helene najteže pogodilo duboko je republikansko. 

Trump je 2020. osvojio oko 62 posto glasova u 25 okruga koji su nakon uragana proglašeni područjem katastrofe, dok je demokratski predsjednik Joe Biden osvojio oko 51 posto u ostatku države, prema analizi Reutersa.

- Advertisement -

Trumpova kampanja u utorak navečer objavila je popis od 10 mjera koje podržava kako bi se olakšalo glasanje u pogođenom dijelu Sjeverne Karoline. Među tim mjerama je dozvola glasačima koji su raseljeni zbog oluje da glasaju u drugom okrugu na dan izbora.

Voditelji Trumpove kampanje Susie Wiles i Chris LaCivita priopćili su da će poboljšanja u pristupu glasanju “osigurati da ljudi koji su već stradali od oluje ne izgube pravo sudjelovanja na ovim važnim izborima”. Čini se da su mnoge od tih preporuka ušle u zakon, koji su u srijedu jednoglasno odobrili zastupnici Sjeverne Karoline kao dio širokog paketa hitne pomoći.

Zakonodavni paket omogućuje lokalnim izbornim odborima u 25 okruga pogođenih olujom da izmijene vrijeme glasanja, spoje birališta, promijene biračka mjesta i dopuste da se glasački listići u odsutnosti vrate bilo kojem okružnom odboru ili glasačkom mjestu, između ostalih mjera.

Kako su razorne posljedice uragana postale sve očitije, povećala se i zabrinutost oko odaziva birača. Državni izborni dužnosnik rekao je da je 10 mjesta za prijevremeno glasanje pretrpjelo znatne štete ili je otežan pristup do njih. Gotovo 80.000 kućanstava u Sjevernoj Karolini ostalo je bez struje, navodi poweroutage.us, stranica za praćenje prekida opskrbe električnom energijom.

“Mnoga mjesta još ne dobivaju poštu. Ako su izgubili glasački listić koji im stiže poštom, kako će dobiti drugi i gdje je to na vašoj listi prioriteta?”, rekao je Doug Heye, republikanski strateg iz Sjeverne Karoline. Asheville, najveći grad u regiji i njezin jedini značajan džep demokratskih glasača, razoren je, s desecima smrtno stradalih u gradskom području.

“Blisko sarađujemo s našim pravnim timovima i timovima za zaštitu birača i Demokratskom strankom Sjeverne Karoline kako bismo osigurali da svaki glasač s pravom glasa može sigurno glasati na ovim izborima”, rekla je Dory MacMillan, službenica za komunikacije u kampanji Kamale Harris.

Ali analitičari i operativci vjeruju da će se birači u ruralnim republikanskim okruzima u regiji suočiti s najvećim poteškoćama u dolasku na birališta. Izvor blizak Trumpovoj kampanji rekao je da je kampanja održala nekoliko poziva o situaciji u zapadnoj Sjevernoj Karolini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA